Olomouc patří milovníkům květin, začala letní výstava Flora

Do Olomouce se dnes sjeli milovníci květin. Na tamním výstavišti začala letní etapa mezinárodní výstavy květin Flora Olomouc. Přehlídce kromě ústřední expozice vévodí především růže v čele s novinkou - čerstvě vyšlechtěnou růží Abrakadabra z Hamburku, kterou o víkendu čeká její křest. Do města by mohlo za květinami dorazit kolem 30.000 lidí, což je návštěvnost z loňského roku.

Na výstaviště mířili lidé už od rána, už před otevřením se tvořily u pokladen fronty. Letní etapu největší české květinové přehlídky otevřela mezi jinými i velvyslankyně Nigérie Catherine Okonová, která tak byla při křtu hned první z novinek, nově vyšlechtěné gladioly. "Rozhodli jsme se, že ji pokřtíme podle jména paní velvyslankyně," řekl dnes ČTK mluvčí výstaviště Adam Fritscher.

Magnetem pro návštěvníky se stala ústřední expozice, která lidem nabízí procházku rozkvetlou pouští, pralesem a zahradou. Navrhl ji jeden z nejznámějších českých zahradních architektů Ivar Otruba. Lidé ji procházeli s fotoaparáty v ruce. "Expozice je nádherná, hodně dělají i nové prostory pavilonu, je to o něčem jiném," řekla dnes ČTK jedna z prvních návštěvnic, osmašedesátiletá žena z Grygova.

Na galerii pavilonu láká návštěvníky unikátní tematická přehlídka věnovaná růžím, která proslavila Olomouc a její zahradnické akce už počátkem 70. let minulého století. Zahradníci kvůli ní nashromáždili na 4000 růží. Výstava podle pořadatelů láká návštěvníky na skutečné skvosty. "Největší pozornost bezesporu připoutá magnet expozice, doslova zářící růže Abrakadabra ze skupiny Beetrose, čerstvě vyšlechtěná v německém Hamburku," doplnil mluvčí výstaviště. Návštěvníci výstavy budou na výstavě podle něj vůbec prvními, kteří si výpěstky budou moci zakoupit za speciální výstavní cenu. Na evropských trzích se tato růže objeví v listopadu 2014 a v ČR až příští rok na jaře.

Flora Olomouc je nejstarší českou květinovou výstavou, jejíž počátky se datují až do roku 1958. Od roku 1990 byla Flora Olomouc téměř výhradně jarní výstavou, k tradici jarní i letní etapy se výstaviště vrátilo v roce 2000. Loňský ročník letní Flory Olomouc, který se musel obejít bez opravovaného pavilonu A, navštívilo zhruba 30.000 lidí. Květinovou přehlídku mohou v Olomouci lidé navštívit do neděle.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info