Souhrn událostí uplynulých dní – 15. - 17. 8. 2014

EK slíbila opatření na podporu producentů ovoce a zeleniny

Evropský komisař pro zemědělství Dacian Ciolos slíbil podporu producentům ovoce a zeleniny, které zasáhlo ruské embargo. Příslušná opatření hodlá podle agentury Reuters představit už příští týden. Zemědělci v Evropské unii se obávají, že kvůli ruskému embargu vzniknou na evropském trhu přebytky, takže klesnou ceny a tržby a kromě toho se zvýší nezaměstnanost.

Na jihu Moravy v pololetí o tři pct vzrostla výroba mléka

V Jihomoravském kraji letos v prvním pololetí meziročně vzrostl o necelá tři procenta objem vyrobeného mléka na 80 milionů litrů. Naopak počet krav mírně klesl. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Producenti mléka letos v kraji v pololetí prodali necelých 78 milionů litrů mléka.

ČSÚ: Výpadek neevropských dovozů potravin by nezpůsobil ČR problém

Podíl dovozů potravin z neevropských teritorií do České republiky nedosahuje na jejich celkovém importu do země ani deset procent. Je tedy relativně velmi malý a jeho výpadek v souvislosti z ruským embargem na export potravin z Evropské unie, USA a dalších států by neměl způsobit v Česku problémy.

Rusové si tvoří zásoby evropských lahůdek. Z obchodů mizí

V ruských obchodech se týden po uvalení embarga na dovoz západních potravin vyprazdňují regály a to, co v nich zbylo, zdražuje. Rusové si připlatí, pokud dostanou chuť na ryby, ovoce nebo gurmánské speciality jako je italský parmazán nebo francouzský sýr Brie.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info