Lidé se vracejí k chovu králíků. Chtějí ušetřit a jíst zdravé maso
18.08.2014 | iDNES.cz
Na severočeských zahradách v posledních letech znovu začíná přibývat králičích kotců, roste i počet členů chovatelských spolků. Část lidí chce ušetřit za drahé potraviny v obchodech, jiní zase po skandálech s antibiotiky nedůvěřují masu z dovozu.
Zvyšující se zájem o chov králíků je v Ústeckém kraji patrný zejména v tradičních zemědělských oblastech, jako je Litoměřicko a Lounsko, kde okresní organizace evidují po třech stovkách členů a nespočet neorganizovaných chovatelů.
„Někteří lidé s chovem začínají proto, že chtějí ušetřit. Je to jako za války: kdo měl králíka, měl v neděli maso. Jiní naopak nedůvěřují potravinám z obchodů a raději si králíka či drůbež vychovají sami,“ říká místopředsedkyně krajského sdružení Českého svazu chovatelů Světlana Zvěřinová.
Přispívají k tomu i kauzy z posledních let, kdy veterináři zakázali dovoz některých masných výrobků. V červnu se třeba na černou listinu dostaly králičí hřbety z Číny, které byly plné nitrofuranů., tedy veterinárních antibiotik.
„I v českém malochovu lze ale narazit na závadné maso. Někteří neorganizovaní chovatelé na kvalitu nedbají a svá zvířata krmí kdečím,“ upozorňuje Zvěřinová.
Pro výstavy je dobrá kondice nutnostíV případě organizovaných chovatelů, kteří mají kalendáře plné termínů výstav, je naopak dobrá kondice zvířat nutností. Péče o výstavní šampiony však není levná.
„Výstavní králík na vyšší úrovni stojí nejméně 150 eur, další peníze spolknou speciální granule a vitaminy,“ přibližuje Jiří Andrle z žitenické organizace chovatelů, která v sobotu pořádá velkou výstavu drobného zvířectva.
„Přijedou i vystavovatelé ze Saska, kde je spolkový život na daleko vyšší úrovni. U nás už se ale situace také zlepšuje, v naší organizaci máme dokonce i desetiletou dívku,“ přibližuje Andrle.
Na talíři končí i šampioniAby chovatelé získali dorost, navštěvují se zvířaty i školky. „Nedávno byly mezi dětmi trendem králíčci teddy, teď jsou to morčata. A nejen u dětí,“ říká Andrle. Morčata tak budou mít na žitenické výstavě samostatnou sekci.
„Je to svět sám pro sebe. Chovatelé svá morčata přihlašují přes počítač a během chvilky je plno. Pak žasnete, když je přivezou v peřince,“ usmívá se Andrle.
Ačkoli morče chutná jako králík a v Andách se považuje za delikatesu, čeští majitelé je nekonzumují. To chovatelé králíků tolik zábran nemají.
„Na talíři končí i šampioni. Nejraději mám svíčkovou z králíka a obalovaná jatýrka,“ přiblížil Andrle. Poznamenal, že jemnosti nízkotučného králičího masa propadli už Římané.
Autor:Michal DvořákDalší články v kategorii
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Vítězem miliardového tendru Lesů ČR je LDF Rožnov, má osm ze 40 zakázek (18.12.2025)
- Itálie a Francie jsou proti rychlému schválení a podpisu dohody Mercosur (18.12.2025)
- Čí zájmy hájí premiér Babiš na jednání Evropské rady k rozpočtu? Naší země, nebo svého agroholdingu? (18.12.2025)
- Evropský parlament schválil odklad nařízení o odlesňování o další rok (18.12.2025)
- Řečtí zemědělci pokračují v blokádách i po příslibu více peněz (18.12.2025)
- Lední medvědi se geneticky adaptují na změny klimatu (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Australský podnikatel českého původu Josef Chromý proslul jako uzenář i vinař (18.12.2025)
- Česko rozšiřuje plochy ekologického zemědělství. Bio obiloviny a tradiční odrůdy nabývají na oblibě (18.12.2025)

Tweet



