Souhrn událostí uplynulého dne – 19.8.2014

Konec podvodů s "čerstvým" masem. Rozmrazené dostane cedulku

Rozmrazené maso bude muset mít i příslušné označení, stejně jako je tomu nyní u pečiva nebo ryb. Počítá s tím vyhláška, kterou připravuje ministerstvo zemědělství, Potravinářská komora a veterinární správa. Důvodem jsou podvody, kdy se rozmrazené maso vydává za čerstvé.

Rusko povolí dovoz potravin od spojenců ze západních surovin

Rusko povolí dovážet z Běloruska a Kazachstánu zpracované potraviny vyrobené ze západních surovin, na něž Moskva počátkem srpna uvalila embargo. Řekl to dnes podle agentury Reuters místopředseda ruské vlády Arkadij Dvorkovič. Rusko zakázalo od 7. srpna dovoz zemědělských a potravinářských produktů z Evropské unie, USA, Austrálie, Kanady a Norska v reakci na sankce Západu, který Moskvu viní z podpory povstalců na východě Ukrajiny.

Reuters: Ruské embargo je hrozbou pro zemědělce i ECB

Pascal Sauvetre, pěstitel jablek ve francouzském kraji Poitou-Charentes, má kromě běžných obav o počasí a stromy další trápení: polská jablka. Polsko je předním producentem jablek v Evropské unii a statisíce tun jich obvykle dodává do Ruska.

Žně v ČR zpomaluje déšť, výnosy jsou rekordní

Žně v Česku v posledním týdnu v důsledku dešťů výrazně zpomalily a u obilovin za loňskem zaostávají. Průměrný hektarový ze 74 procent sklizeného obilí ale dosahuje 6,2 tuny, což je o 13 procent vyšší než před rokem. Řepku mají pěstitelé pod střechou z 98,5 procenta ploch. Výnos převyšující čtyři tuny na hektar je rekordní.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info