Čokoládu vaří podle dávného receptu ve své manufaktuře

Před půl rokem ochutnal čokoládu až ze vzdálené středoamerické Guatemaly. Její chuť ho zaujala natolik, že se rozhodl podobnou pochoutku vyrobit i doma. Jedenatřicetiletý Filip Teplý proto s dalšími dvěma přáteli několik měsíců studoval, jak na to. Pak si v Brně založili manufakturu, ve které vyrábějí čokoládu podle staré tradiční receptury z 18. století jen z kakaových bobů z Peru a cukrové třtiny.

Unikátní není jen jejich čokoláda, ale také způsob výroby. „Nejdřív musíme dobře rozemlít kakaové boby. Máme na to speciální přístroj složený ze dvou žulových kamenů, které je velmi šetrně rozemelou. Proces zabere šestatřicet hodin," říká Teplý.

Přestože předtím jedl i u nás běžně dostupné druhy čokolád, teď na tu vlastní nedá dopustit. „Všechny ostatní mají pro mě úplně stejnou chuť," vysvětluje muž, který se běžně živí jako grafik.

Na druhou stranu moc rád ochutnává cizokrajné druhy čokolád. „Kupuji si je na internetu nebo když jsem někde v zahraničí," svěřuje se.

Kromě běžné varianty vyrábí ještě jednu speciální, rustikální čokoládu. „Cukr se do ní přidává až úplně nakonec, takže v čokoládě zůstanou velké krystalky. V ústech se pak smíchá sladký cukr a hořké kakao. Mám ji nejraději," tvrdí mladý muž.

Zatímco teď si můžou tuto hořkou laskominu lidé koupit jen v několika brněnských obchodech, na konci srpna představí tvůrci své dílo na brněnském Street food festivalu. „Kromě klasické čokolády tam budeme prodávat i horkou variantu. Budeme tam mít i dva workshopy, kde ukážeme, jak čokoládu vyrábíme, ale také povyprávíme o její bohaté historii," přiblížil akci nadšenec.

HANA FLORIANOVÁ

Autor: Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info