Jako na Kubě, ale pomocí otisků prstů: Venezuela zavádí přídělový systém

Venezuelská vláda začne lidem nahlížet do nákupních košíků. Jihoamerický stát dlouhodobě bojuje s nedostatkem potravin a vysokou inflací, prezident Nicolas Maduro chce proto v celé zemi zavést nakupování na příděl. Úřady mají přísně sledovat, kolik a čeho lidé kupují. Kdo vyčerpá předepsaný limit třeba na rýži, z obchodu si ji neodnese. Kontrolovat se má podle otisků prstů přímo v supermarketech.

Venezuela potraviny dotuje, pomoc pro nejchudší ale láká překupníky. Nakoupí levně a za hranicemi země prodají i čtyřikrát dráž, a to až v objemu 40 % tohoto zboží - hlavně potravin a léků. "Biometrický systém bude zaveden ve všech distribučních centrech, ve státních i soukromých obchodech," oznámil venezuelský prezident.

Nákupy pod drobnohledem úřadů fungují už ve dvou regionech. A regály jsou tam prý plnější. Zákazníci, na něž se zboží nedostávalo, si systém pochvalují, opozice ale proti regulovanému nakupování protestuje. Podle ní to připomíná přídělový systém na Kubě. Jiní to označují za populistický nápad, který má odvrátit pozornost lidí od něčeho, co zavinila vláda svým špatným řízením země.

Prezidenta kritizují už i stoupenci jeho předchůdce Huga Cháveze. Madurova popularita od prosince klesla o třetinu - mezi hladovými se totiž politické body sbírají těžko.

Zdroj: ČT24

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info