Souhrn událostí uplynulého dne – 25. 8. 2014

Chmel už nemusí díky šlechtění v Žatci vonět jen po chmelu

Chmel už nemusí díky šlechtění v Žatci vonět jen po chmelu. Rostlinu čeledi konopovité vzpínající se po dřevěných sloupech do výšky šesti metrů, která nyní při slizni padá k zemi, zkoumají ze všech stran muži v bílých pláštích. Jejich cíle jsou vědecké i čistě praktické - vyšlechtit odrůdu, po níž pivovarníci s chutí sáhnou.

Kurzarbeit pro zemědělce je nefunkční

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR připravilo nástroj, který má pomoci firmám v době krize, třeba při výpadku odbytu nebo snížené poptávky, což může nastat například v důsledku ruského embarga. Jedná se o příspěvek v době částečné nezaměstnanosti, tak zvaný kurzarbeit.

Českým firmám by kvůli sankcím mohli s vývozem pomáhat diplomaté

Vládní pracovní skupina projednává dopady sankcí zavedených kvůli ukrajinské krizi. Kabinetu navrhne konkrétní opatření, jak se s postihy pro české firmy vyrovnat. Uvažuje se například o vyslání takzvaných zemědělských diplomatů na velvyslanectví na Ukrajině, v Rusku, Číně, Saúdské Arábii a Srbsku.

Noční mráz a krupobití vyvolaly nečekanou krizi - na trhu s lískovými ořechy

Několik hodin nočního mrazu provázeného slabým krupobitím koncem března v severovýchodním Turecku má nečekaný následek: krizi na světovém trhu lískových oříšků. Turecko je totiž zdaleka největším producentem této ceněné komodity – na ploše 660 tisíc hektarů se ročně sklízí kolem osmi set tisíc tun oříšků, což znamená více než 70 procent jejich celosvětové sklizně, informoval německý list Die Welt.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info