Ministr zemědělství Jurečka: Dvacátý ročník soutěže Vesnice roku svědčí o tom, že vznikla tradice motivující obyvatele aktivně rozvíjet své obce

Ocenění Oranžová stuha za vítězství v krajském kole soutěže Vesnice roku dnes předal zástupcům obce Brandov v Ústeckém kraji ministr Marian Jurečka. Slavnost se konala v obci Růžová, která je krajským vítězem soutěže Vesnice roku a získává Zlatou stuhu. Ministerstvo zemědělství má rozvoj venkova mezi svými prioritami, proto se soutěže účastní jako jeden ze čtyř vyhlašovatelů již poosmé.

„Letošního jubilejního dvacátého ročníku soutěže se zúčastnilo 306 obcí, což svědčí o tom, že vznikla tradice, která motivuje obyvatele v regionech aktivně zvelebovat a rozvíjet své obce. Jak jsem se dozvěděl, členy komise, která hodnotila jednotlivé obce, v Brandově zaujalo kromě jiného souznění občanů se zemědělci. A Oranžová stuha tuto snahu oceňuje. Protože i já jsem na vesnici vyrostl a s rodinou tam stále žiji, vím, jak důležitý je vesnický duch pospolitosti a solidarity, folklorní tradice, zkrátka hodnoty, na nichž vesnice vždy stála. Tyto tradiční hodnoty je potřebné nejen uchovávat, ale nadále je i rozvíjet a podporovat,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Cílem ocenění Oranžová stuha je vyhledat a ohodnotit obec, která nejlépe spolupracuje se zemědělskými a lesnickými subjekty. Posuzuje se například spolupráce s místními zemědělskými podniky v oblasti péče o veřejná prostranství a kulturní krajinu, spolupráce při výrobě místních produktů a jejich marketingu, při využití netradičních zdrojů energie, ale třeba i celkové zapojení zemědělců do kulturního dění v obci.  

Brandov i Růžová postupují do celostátního kola, kde je v září 2014 zhodnotí odborná komise. Vítěz titulu Oranžová stuha roku 2014 bude vyhlášen 23. září v Senátu.

Oranžová stuha je součástí soutěže Vesnice roku, kterou vyhlašuje Ministerstvo pro místní rozvoj společně s Ministerstvem zemědělství, Spolkem pro obnovu venkova a Svazem měst a obcí.

  • Hynek Jordán
  • ředitel Odboru komunikace MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info