Pivovary Lobkowicz za pololetí zvedly zisk meziročně o 30 procent

Pivovary Lobkowicz za pololetí zvýšily zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) o 30 procent na 121,2 milionu korun. Tržby firmě vzrostly o téměř čtyři procenta na 578 milionů korun. V tom se odráží mírné zdražení piva, ale také zvýšení objemu prodeje. Vyplývá to z pololetní zprávy na webu společnosti, která letos v květnu vstoupila na pražskou burzu.

Velmi potěšitelným rysem zveřejněných pololetních výsledků Pivovarů Lobkowicz je zvýšení marže jádrového provozního zisku EBITDA na 21 procent z loňských 16,7 procenta, komentoval výsledky analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Pivovary hospodařily s čistou ztrátou přiřaditelnou akcionářům 26 milionů Kč, což je meziroční zhoršení o 5,3 procenta. Konečná čistá ztráta je podle Hlinomaze projevem nemalých úrokových nákladů, které z výsledovky společnosti nevymizely i přes výrazné snížení zadluženosti z prostředků získaných při uvedení akcií na burzu.

Za prodej piva společnost za pololetí utržila 551 milionů korun, což bylo o téměř šest procent více než ve stejném období loňského roku. Dařilo se zejména prodeji lahvového piva, který vzrostl meziročně o 13,2 procenta. Stále však převažuje prodej sudového piva, který představuje 52 procent veškerého prodeje pivovarů. Tržby za točené pivo stouply meziročně o 2,5 procenta.

Více než pětina produkce pivovarů mířila do zahraničí, klíčovými trhy bylo Slovensko a Německo, kam směřovaly téměř tři čtvrtiny exportu.

Kurz akcií Pivovarů Lobkowicz nebude podle něj asi na zveřejnění svých výsledků příliš reagovat vzhledem k omezené možnosti srovnání s nějakými odhady i vzhledem ke své nižší likviditě, upozornil Hlinomaz. Před 12:00 stál kurz na úvodních 174 Kč za akcii.

Pivovary Lobkowicz jsou čtvrtou největší pivovarnickou společností na českém trhu. Zahrnují sedm regionálních pivovarů, a to Protivín, Uherský Brod, Jihlava, Rychtář, Klášter, Vysoký Chlumec a Černá Hora.

Nadpoloviční většinu akcií skupiny vlastní prostřednictvím firmy Palace Capital podnikatel Martin Burda. Zhruba čtvrtinovým vlastníkem je přes firmu Go solar finančník Gregorz Hóta. Přibližně pětinu akcií získali v rámci emise noví investoři. Předseda představenstva Zdeněk Radil má tři procenta, podnikatelka Eva Kropová pak jednu setinu procenta akcií.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info