Pančování má být trestné, souhlasí vinaři

Pohár trpělivosti tuzemských vinařů přetekl, či možná lépe řečeno, přetekl pohár plný falšovaného vína. Producenti tekuté révy v ČR se připravují na vůbec největší ofenzivu proti černému trhu s vínem u nás.

Tento týden se poprvé sešla pracovní skupina složená z vinařů, potravinářské inspekce, celníků a zástupců ministerstev. Společně by měli připravit sérii opatření, která by měla vnést pořádek do „vinné džungle", která tu vzniká. Trnem v oku tuzemských vinařů jsou hlavně prodeje stáčeného vína v trafikách, na čerpacích stanicích a ve večerkách. Víno je v mnoha případech klamně deklarováno jako „české", ve skutečnosti jde 
o falešný dovoz, „vylepšovaný" vodou či syntetickým glycerolem. Odhalená falešná či závadná vína pravidelně zveřejňuje Státní zemědělská 
a potravinářská inspekce (SZPI) na webu Potraviny na pranýři.

Co by se v budoucnu mohlo změnit?

Ministerstvo spravedlnosti bude prověřovat možnost, aby se falšování potravin, včetně vína, stalo trestným činem. Za takové zpřísnění se už postavil i hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD). Podvody na černém trhu s vínem odhadl na dvě miliardy korun. Pro srovnání: hodnota ročně spotřebovaného vína na našem trhu přesahuje asi šest miliard korun. „Primárně musí 
v této problematice zasáhnout vláda s celníky, ale jako kraj chceme změnu zákona iniciovat," potvrdil už na jaře Michal Hašek. Podle prezidenta Svazu vinařů ČR Tibora Nyitraye by zákonná úprava byla ku prospěchu věci. „Falšování potravin, a to nejenom vína, by mělo být trestným činem," uvedl včera pro regionální Deník šéf tuzemských vinařů. Zvažovaných opatření je ovšem daleko více. Svaz vinařů už dříve předložil 26 konkrétních návrhů, které teď bude komise prověřovat. „Musí se zvýšit činnost kontrolních orgánů, což se už částečně povedlo. Přístup ministerstva zemědělství je v tomto zatím velmi vstřícný," pochvaluje si Tibor Nyitray.

Hlášení o produkci a sběru

Potravinářská inspekce už přijala nové pracovníky, kteří by se měli zaměřit na kontrolu vína. Podle představ svazu by se počet odebraných vín ke kontrole měl zvýšit minimálně pětinásobně. Svaz v této souvislosti navrhl, aby pro prodej sudového vína zavedly koncese. „Jde o prodej otevřené nebalené potraviny, podmínky by měly být stejné jako u restauračního zařízení," argumentují vinaři v seznamu svých návrhů.

Při dovozech by se měla dokumentovat celá „cesta vína" od překročení hranic až do prodeje konečnému spotřebiteli. S tím mimo jiné souvisí návrh, aby se sudové víno nemohlo prodávat z nádob, které dovolují dolévání (pančování) vody či různých příměsí přímo v prodejnách.

Tuzemští vinaři ale míří i do vlastních řad. Chtějí zlepšit hlášení o produkci, sběru a nákupu hroznů. Pro firmy, které by byly usvědčeny z pančování, navrhují přísnější trest 
v podobě ztráty státní podpory. Stejně tak by usvědčená firma či vinař byli vyloučeni 
z účasti v Národní soutěži vín, její vína by nesměla do Salonu vín a neměla by přístup také do dalších prestižních soutěží.

Po vzoru Rakouska, ale 
i Slovenska by se naši vinaři navíc nebránili zavedení povinného grafického označení našich vín. Rakouská či některá slovenská vína mají na zátce vlajku země. V českých poměrech by šlo kromě vlajky na zátky použít například značku Vína z Čech, Vína 
z Moravy.

Spotřeba vína v ČR v posledních letech neustále roste. Letos se pohybuje kolem 20,5 litru na osobu a rok.

Autor: Jan Klička

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info