Ministr zemědělství předal na výstavě Země živitelka osmnáct certifikátů KLASA

V rámci slavnostního zahájení 41. ročníku výstavy Země živitelka proběhlo v Pivovarské zahradě v Českých Budějovicích pravidelné slavnostní předávání certifikátů značky kvality KLASA. Celkem sedm producentů s 18 potravinářskými výrobky převzalo ocenění z rukou předsedy Senátu Parlamentu České Republiky Milana Štěcha, ministra zemědělství Mariana Jurečky a ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu Martina Šebestyána. V současné době je značkou KLASA oceněno 1 165 výrobků od 230 výrobců.

Oceněnými výrobky jsou:

Tuřanské kysané zelí ve slaném nálevu

Výrobce: AGRO Brno - Tuřany, a.s.Tuřanské kysané zelí patří mezi spotřebiteli k nejvyhledávanější značce kysaného zelí nejen na jižní Moravě, ale v celé České republice. Vděčí za to především dlouholeté tradici pěstování, jedinečné charakteristické chuti, způsobu zpracování pomocí nejmodernějších technologií, ale také zachování tradičního šlapání suroviny v kvasných kádích. Produkt již získal řadu ocenění jako Zelí roku 2011, Zlatá chuť jižní Moravy, Regionální potravina a další.Nově oceněná společnost AGRO Brno - Tuřany byla založena v roce 1993. Jedná se o předního českého producenta hrnkových květin, bylinek, okrasných dřevin a významným produktem je rovněž právě kysané zelí.

Bohemia mošt – jablko/hruška, jablko/červený rybíz, jablko/višeň, jablko/mrkev, jablko/jahoda, jablko/černý rybíz, jablko/zázvor

Výrobce: Bohemia Apple, družstvoProdukty Bohemia mošt jsou vyrobeny z jablek a dalších druhů ovoce pocházejících z České republiky. Použité suroviny jsou zpracovány podle vlastní receptury v moštárně Bohemia Apple. Šťávy jsou jemně pasterovány a dodávány v praktických bag-in-boxech o objemu 3 litry.Družstvo Bohemia Apple vzniklo v roce 2008. Patří k největším producentům jablek v České republice. Má šest členů, z nichž největším členem je společnost Sady Tuchoraz, s.r.o., která se pěstováním jablek zabývá již přes 20 let a obhospodařuje přes 250 ha vlastních jablečných sadů.

Selský jogurt třešeň, Selský jogurt mango

Výrobce: HOLLANDIA Karlovy Vary, s.r.o.Selské jogurty s přídavkem sladidla z rostliny stevia mají snížený obsah cukru a vyváženou, příjemnou chuť. Pyšní se vysokým podílem kusového ovoce a jsou vyrobeny tradiční metodou zrání jogurtu v obalu. Nově oceněna byla varianta třešeň a mango.HOLLANDIA Karlovy Vary je společností s ryze českou účastí, která byla založena v polovině roku 1991. Zpočátku firma vyráběla pouze bílý ustátý jogurt. Postupem času se však společnost rozrostla a rozšířila svůj sortiment o jogurty s kousky ovoce. V současné době produkuje rovněž jogurtové dezerty, nápoje, cateringové a velkospotřebitelské balení jogurtů.

Čerstvý sýr Ananas

Výrobce: KROMILK, a.s.Čerstvý sýr Ananas je originální ručně vyráběný klasický čerstvý sýr, který je obalený v ananasu. Jedná se o produkt bez přídavku soli s velmi atraktivním obalem pro spotřebitele.Mlékárna v Kroměříži byla založena v roce 1902. Kromilk zde úspěšně podniká od roku 1997. Tato společnost dodává na trh po celé České republice klasické čerstvé sýry a krémové tvarohové sýry. Firma dále produkuje termizované smetanové sýry pod značkou Žervé, Krajanka, Zálesák, Lučanka a Blaník.

Úvalenská tlačenka světlá, Warischova pečená klobása

Výrobce: MASO V+W, s.r.o.Oceněná Úvalenská tlačenka světlá je charakteristická velkými kusy libové svaloviny z vepřových kolen. Je dochucena přírodním kořením a solí. Warischova pečená klobása je vepřová klobása, která je plněna do přírodního vepřového střeva s 93% obsahem masa a je zakončena špejlí.Nově oceněnou společností je rodinná firma z Krnova založená v roce 1994, která v současné době zaměstnává 50 pracovníků. MASO V+W nabízí regionální uzenářské produkty připravené tradičními výrobními postupy. Hlavním cílem společnosti je výroba kvalitní uzeniny za použití minimálního množstvím pomocných látek. Téměř celý sortiment výrobků je vhodný pro bezlepkovou dietu.

Šumavská pšeničná mouka hladká světlá, Šumavská pšeničná mouka polohrubá, Šumavská pšeničná mouka hrubá, Šumavská pšeničná krupice hrubá

Výrobce: Mlýn a krupárna MRSKOŠ, s.r.o.Šumavská pšeničná mouka a krupice je vyrobena bez přísady jakéhokoli "zlepšujícího" přípravku posilujícího pekařské či skladovací vlastnosti, což znamená, že zárukou její kvality je pouze vstupní surovina vybraných odrůd ozimé pšenice a tradiční výrobní technologie. Všechny tyto aspekty mají nejdůležitější podíl na oblíbenosti nejen u českého spotřebitele, ale i na mnoha místech celé Evropy. Mlýn a krupárna MRSKOŠ je rodinnou firmou už od roku 1852, která dbá na zachování vysoké kvality svých výrobků, jenž se vážou nejen k tradicím poctivého mlynářského řemesla, ale i celého pošumavského regionu.

BIO ovocný tvaroh s jogurtem Brusinka 140 g

Výrobce: POLABSKÉ MLÉKÁRNY a.s.BIO ovocný tvaroh s jogurtem je jedinečný svým složením a výbornou chutí. Veškeré mléko pro jeho výrobu pochází výhradně od českých ekologických farmářů. Tento výrobek je kombinací jemného BIO tvarohu bez tuku, BIO smetanového jogurtu a BIO ovocné složky. Bio brusinky pocházejí ze švédských ekologických plantáží.POLABSKÉ MLÉKÁRNY se sídlem v Poděbradech jsou českou mlékárnou se zaměřením na výrobu tvarohů a tvarohových specialit pod značkou MILKO. Do portfolia společnosti patří tradiční český výrobek Termix, dále pak tvarohové dezerty Milko, Ovofit či Tvaroháček. Společnost se věnuje produkci biopotravin, především pod značkou Matylda, a tento rok nově uvedla na trh Řecké jogurty.

V pavilonu T1 přímo na výstavišti mohou návštěvníci ochutnat a zakoupit produkty oceněné značkou KLASA. Na ploše 384 m2 bude probíhat prezentace oceněných producentů. Za značku KLASA se představí společnosti: SEMIX PLUSO, spol. s r.o., ÚSOVSKO FOOD a.s., Natura, a.s., TOKO AGRI a.s., Amylon, a.s., ZÁRUBA FOOD a.s., PT servis konzervárna spol. s r.o., LINEA NIVNICE, a.s., EXTRUDO Bečice s.r.o., KAND s.r.o., MASO UZENINY PÍSEK, a.s., Hanácká kyselka s.r.o., Masokombinát Polička, a.s., Tereos TTD, a.s., Schubert partner a.s., Bohemia Apple, družstvo, CZ FRUIT odbytové družstvo, CARLA spol. s r.o. a POLABSKÉ MLÉKÁRNY a.s.

Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky a její udělování je součástí národního programu na podporu kvalitních potravin na tuzemském trhu. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku KLASA na obalech celkem 1 165 produktů od 230 českých a moravských výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.eklasa.cz.

Kontakt: | Mgr. Kateřina Ratajová | Vedoucí oddělení podpory značek KLASA a Regionální potravina,Státní zemědělský a intervenční fond | katerina.ratajova@szif.cz | tel.: +420 603 291 183

zdroj:Státní zemědělský intervenční fond »

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info