Zefektivnění školkařské produkce živých plotů

Z pohledu zahradních realizací představují živé ploty jejich významnou součást. V posledních letech jsou stále častěji vyhledávány pro své mnohočetné funkce. Jedná se zejména o prostorové ohraničení a rozčlenění pozemků, významnou roli sehrává také krycí (pohledový) efekt a v neposlední řadě mohou být útočištěm celé řady organismů (hmyz, ptáci, drobní savci).

Dopěstování živých plotů z tradičního školkařského materiálu představuje finančně i časově náročný proces. Ten se neobejde bez potřebných zkušeností, vhodného nářadí a techniky využívané jak při samotné výsadbě, tak také při pravidelném tvarování rostlin dorůstajících do požadované velikosti. Všechny tyto činnosti významní producenti dnes výrazně racionalizují.

 Trendy k zefektivnění realizačních procesů se projevují u řady školkařských provozů zaměřených na produkci vzrostlých živých plotů zejména v Nizozemsku, Německu a USA. Tyto technologie navazují v hlavních rysech na produkci vzrostlých solitérních dřevin, které umožňují po výsadbě na novém stanovišti vytvořit rychlý vizuální efekt. V současnosti lze v produkci vzrostlých živých plotů rozlišit dva základní směry. První představuje dopěstování rostlin přímo na stanovišti ve volné půdě, druhý, technologicky náročnější proces, je realizován dopěstováním rostlin ve speciálních plastových nádobách.*

Text a foto Ing. Jana Burgová, Ph.D., doc. Ing. Patrik Burg, Ph.D.

Celý text článku naleznete v tištěné verzi speciální přílohy Školkařství – časopisu Zahradnictví 3/2014.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info