Národní zemědělské muzeum hledá partnera pro provoz své farmy

Národní zemědělské muzeum (NZM) v Praze hledá partnera pro provoz své ukázkové farmy. Ta měla na muzejním dvoře své místo od roku 2006, loni však byl její provoz přerušen.

„Návštěvníci Národního zemědělského muzea, jehož zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství, mohli po sedm let chodit do malé muzejní farmy a seznamovat se tam s rostlinnou i živočišnou výrobou. Živé exponáty, o které pečovali pracovníci provozně-technického úseku muzea, se však musely v minulém roce odstěhovat kvůli nedostatku personálu, který by chod farmy zajišťoval. Současné vedení muzea chce ale jednu z nejzajímavějších expozic vrátit,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. 

Muzeum plánuje obnovit vlastní farmu v podobném rozsahu jako v roce 2006, kdy měla dvě základní části. Políčko zemědělských plodin seznamovalo návštěvníky s vybraným sortimentem rostlin užívaným v zemědělství. Část věnovaná živočišné výrobě názorně ukazovala chov slepic, králíků a ovcí.

Podle generálního ředitele Národního zemědělského muzea Milana Jana Půčka se moderní muzeum nemůže spoléhat jen na historické předměty a stálé výstavy. Naopak dnešním trendem jsou interaktivní expozice, kde si mohou návštěvníci spoustu věcí sami vyzkoušet.

Stejně jako v případě řady jednorázových akcí pro veřejnost chce šéf muzea využít osvědčeného konceptu spolupráce s partnery. „Měli by dokázat zajistit provoz farmy tak, aby odpovídal platné legislativě. V praxi to znamená každodenní péči o zvířata a rostliny, což naši zaměstnanci z provozních důvodů nemohou zvládnout. Náš partner zajistí provoz farmy včetně peněz a bude mít možnost propagovat vlastní činnost. Proto by mělo jít o firmu či organizaci, která se zemědělskou výrobou nebo péčí o zvířata zabývá,“ uvedl Milan Jan Půček.

V případě zájmu o další informace je možné kontaktovat pracovníka oddělení propagace NZM Petra Maška na telefonním čísle 720 306 476 nebo e-mailem na petr.masek@nzm.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info