Začátek vinařské sezony se blíží. Na co se těšit?

První burčáky se prodávají už od konce srpna, někteří vinaři jsou na vinohradech a sklízí první vzorky letošní úrody. Většina z nich ale ještě vyčkává. Jaký bude ročník 2014? Dojděte se zeptat na jedno z mnoha vinobraní, která startují už o tomto víkendu.

Deník vám přináší přehled známých, ale i méně známých, malých nebo začínajících vinařských slavností, které stojí za návštěvu.

Hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz řekl Deníku:

Lidé jsou přepití těžkými víny, trendem jsou ta lehká a ovocná

Praha - Otázku, jaký bude letošní ročník, si nyní kladou milovníci vína, ale i čeští a moravští vinaři. Na odpověď je ale stále ještě brzo, první ochutnávky totiž přijdou až se Svatomartinským vínem. Přesto by podle sommeliera Marka Babisze mohla být letošní úroda lehce nadprůměrná.

Dá se už teď odhadnout, jaký by mohl být letošní ročník?

Zatím je poměrně brzo. Kvalitu ještě odhadovat nemohu, protože teď je rozhodující období, kdy je potřeba sluníčko, aby byla cukernatost. Pokud přestane pršet a bude minimálně tři týdny ještě teplo, bude kvalitativně relativně dobrý ročník. V tom nám zatím nahrává i předpověď. Pokud ale bude pršet, bude to horší. Už minulý týden v některých lokalitách napršelo až 100 milimetrů. Teď už se voda vinařům moc nehodí, dochází totiž k zaměkání bobulí. Odrůdy, které mají tenkou slupku jako Muškát moravský nebo Agni, začínají nahnívat a to je problém.

A co se týká množství?

Pokud se podíváme na objem úrody, tak co jsem se bavil s vinaři na Moravě, ale i v Čechách, úroda bude průměrná, možná lehce nadprůměrná. Hroznů by tedy mělo být dost, hodně ale bude záležet na lokalitě, někde letos část vinohradů požrala housenka. V globálu by ale měla být úroda dobrá.

Část vinařů sklízí už teď, v jakém momentě začne hlavní a největší sklizeň?

Teď se sklízí stolní odrůdy na burčák, jako je například Irsai, a zhruba do čtrnácti dnů by se mohlo začít sklízet na Svatomartinské víno. To bude prvním ukazatelem toho, jaká bude úroda vzhledem k množství i kvalitě. Takže maximálně za dva týdny si už budeme moci udělat reálný obrázek o letošním ročníku. Příroda byla před třemi čtyřmi týdny zhruba o čtrnáct dní napřed, ale kvůli chladnému počasí na konci srpna se trochu opozdila a dostává se do průměru. Trochu dopředu jsme, ale už to zdaleka není tolik dní, jako to bylo před měsícem.

Jsou poslední ročníky něčím výjimečné? Proměnila se oblíbenost českých vín nebo se vinaři začali soustřeďovat na něco jiného?

Tradičně se nejvíc zákazníci těší na mladá Svatomartinská vína. Vždycky jsme byli jako země specifičtí v tom, že jsme dávali přednost sladším vínům, teď se zpátky vrací lehká ovocná kabinetní vína. Dříve se kabinetní vína tolik nedělala, v loňském roce s nimi první vinařství přišla na trh a myslím si, že to bude velký trend do budoucna. Vinaři se budou snažit udělat suché lehké ovocné kabinetní víno s vyšším obsahem alkoholu, aby se dobře pilo a aby bylo vhodné do gastronomie. Ukazuje se, že lidé už jsou přepití těžkými víny s vysokým alkoholem a cukrem a začínají vyhledávat něco jiného.

Co oranžové víno, to se ve větší míře objevilo také až nedávno?

Ano, o nich se začalo hodně mluvit. Patří mezi autentická vína, drtivá většina vinařů se ale orientuje na takzvanou moderní výrobu, takže je vyrábět nemůže. Oranžová vína budou, ale nemyslím si, že by to byl masový trend v tom, že by je všichni vinaři najednou začali dělat ve velkém. A to z toho důvodu, že se toto víno může dělat jen tehdy, když vinař přistoupí na filozofii kompletní výroby. Není to totiž tak, že sklidí vinohrad a pak se ze sklizně udělá oranžové víno. Základ je už v jiném přístupu k obrábění, obdělávání půdy a tak dále. Je ale pravda, že jich přibývá, spíš to ale bude specialita a rarita, než že by se globálně rozšířila.

Každým rokem přivážejí naši vinaři další a další ocenění ze zahraničí. Skutečně je o české a moravské víno velký zájem i za hranicemi?

Jednou z našich nejúspěšnějších výstav jsou tradičně Spojené státy, vinaři tam sbírají úspěchy i zlaté medaile. V minulých letech soutěž o nejlepší odrůdy dvakrát vyhrálo vinařství Líbal z Horních Dunajovic, bylz to odrůdy Sauvignon a Tramín. Letos to s Ryzlinkem rýnským vyhrálo vinařství Vacenovský ze Slovácka. Nevozíme ale medaile pouze z Ameriky, uspěli jsme i v Kanadě, co nevidět by měly být výsledky z Vídně, což je také naše tradiční bašta, protože Rakousko je blízko a vína máme velice podobná. Ale nemyslím si, že bychom úspěchů měli nějak více nebo méně než dřív, je to tak nastejno. Samozřejmě, že jsme za to rádi, těší nás také to, že občas se zadaří i červenému vínu, třeba letos se Zweigeltrebe z Habánských sklepů dostal mezi tisícovku nejlepších vín světa, což je obrovský úspěch. Kdyby v budoucnu bylo víc tepla, možná budeme dělat ještě lepší červená vína než dosud.

KATEŘINA CIBOROVÁ

Autor: Redakce

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info