Druhého ročníku Dne českého piva se zúčastní přes 4000 hospod

Více než 4000 tuzemských hospod a restaurací a desítky pivovarů, které v součtu pokrývají přes 95 procent domácího trhu, se 27. září zapojí do druhého ročníku Dne českého piva. Český svaz pivovarů a sladoven o tom informoval v tiskové zprávě. Restaurace ve spolupráci s pivovary nabídnou svým hostům speciální menu či ochutnávky netradičních piv. Vybrané podniky navštíví místní sládkové. Pivovarníci chtějí z předvečeru svátku svatého Václava vytvořit novou tradici oslavy "národního nápoje" Čechů.

"Hlavním cílem Dne českého piva je přimět konzumenty k oslavě svátku českého piva v podnicích, kde se pivo čepuje. Vybraná restaurační zařízení nabídnou hostům speciální nabídky vytvořené právě pro tuto příležitost," uvedl výkonný ředitel svazu Vladimír Balach.

Při loňském premiérovém ročníku se pivovarníci inspirovali mimo jiné u vinařů, jejichž Svatomartinské víno a s ním spojené gastronomické akce mají marketingový úspěch. Inspiraci výrobci piva hledali také v zahraničí, například v Irsku a tamním svátku svatého Patrika, který je spojen také s konzumací piva.

Letos na jaře působilo v Česku šest velkých pivovarských společností, 29 samostatných pivovarů a dalších zhruba 215 minipivovarů a restauračních pivovarů. České pivovary loni uvařily 19,3 milionu hektolitrů piva, o 0,6 procenta více než o rok dříve. Zatímco domácí spotřeba meziročně klesla o 1,1 procenta, pivovarníci vyvezli meziročně o devět procent více zlatavého moku. V prvním letošním pololetí vzrostla tuzemská produkce piva o tři procenta.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info