Ebola ohrožuje africkou sklizeň, ceny potravin porostou

V západní Africe je kvůli ebole ohrožena letošní zemědělská sklizeň a hrozí tam zdražování potravin. Toto varování Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) se týká především Guineje, Sierry Leone a Libérie, v nichž zemřela většina z 1 550 letošních obětí eboly. Na úrodu mají negativní vliv opatření, která byla přijata kvůli šíření smrtícího viru. Nakazilo se jím už přes 3 000 lidí.

Činnost zemědělců omezují zákazy pohybu lidí a karantény. Mnoho obyvatel kromě toho propadlo panice a začalo ve velkém skupovat potraviny, jejichž ceny tak rychle rostou. "Ještě předtím, než se vyskytla ebola, vydávaly některé domácnosti za jídlo 80 procent svého příjmu. Mnohé z nich po zvýšení cen už na jídlo nemají," řekl šéf dakarského úřadu FAO Vincent Martin.

V době, kdy se blíží sklizeň rýže a kukuřice, na farmách chybí pracovní síla. Problémy budou mít i pěstitelé kakaa a kaučuku, stejně jako dodavatelé palmového oleje. Zákaz prodeje masa divokých zvířat pak připraví o příjmy i lovce. Ti všichni rozšíří počet lidí, kterým se sníží kupní síla, tvrdí organizace OSN.

FAO spolu se Světovým programem pro výživu (WFP) proto připravují dodávky potravin do nejpostiženějších oblastí. V příštích třech měsících by tak mělo být k asi 1,3 milionu lidí dopraveno 65 000 tun jídla.

Ebola v Africe zabila už více než 120 zdravotních pracovníků

Nigérie v neděli potvrdila nový případ nákazy ebolou u lékařky, jejíž manžel - rovněž lékař - už na tuto chorobu zemřel. Přibylo tak další jméno na seznam zdravotníků, které epidemie eboly v západní Africe postihla. Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) už zemřelo více než 120 zdravotních pracovníků a dalších 240 se krvácivou horečkou nakazilo. Podezření švédských lékařů na výskyt choroby u pacienta ve Stockholmu se naopak nepotvrdilo.

Podle oficiálních údajů WHO měla ebola k 26. srpnu 1 552 obětí a 3 062 nakažených. V Guineji, kde zatím zemřelo 430 lidí, si zdravotní sestry stěžují, že jim chybí i nejzákladnější vybavení k ošetřování pacientů a musí si samy kupovat takové věci, jako jsou rukavice a ochranné oděvy.

V Senegalu lékaři léčí mladého muže z Guineje, který se stal prvním senegalským potvrzeným případem nákazy. To jen posílilo obavy, že se krvácivá horečka, na niž neexistuje žádné očkování a léky jsou jen ve zkušební fázi, rychle šíří do dalších oblastí. Při nynějším tempu postupu nákazy WHO odhaduje, že může trvat šest až devět měsíců, než se nemoc podaří dostat pod kontrolu. Za tuto dobu může být nemocí postiženo více než 20 000 lidí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info