Coca-Cola přestala používat cukr. Limonády sladí levnější náhražkou
03.09.2014 | iDNES.cz
Nápojářská firma Coca-Cola používá od letošního června ke slazení svých limonád glukózovo-fruktózový sirup namísto řepného cukru. Levnější náhražka se vyrábí z kukuřice. Odborníci se zatím neshodují na tom, co je méně zdravé.
Coca-Cola následuje trend v potravinářství, který výrobcům umožňuje snížit výrobní náklady, a lépe tak držet krok s konkurencí. Ve srovnání s klasickým bílým cukrem je fruktózovo-glukózový sirup až o polovinu levnější a také výrazně sladší.
Zastoupení Coca-Coly v České republice připouští, že důvody změny ve složení nápoje jsou i ekonomické. „Rozhodujícím faktorem pro jeho použití je vedle technologického zjednodušení výrobního procesu také regionální dostupnost použitého sladidla a jeho kompetitivní cena, přičemž vysoká kvalita a prvotřídní výrobní standardy jsou pro nás vždy prioritou,“ vysvětlil mluvčí Coca-Cola ČR Milan Luzum.
Největší výrobce nápojů na světě toto sladidlo používá například v mateřských Spojených státech. V Česku firma sirupy namísto cukrů začala používat v červnu. V obchodních řetězcích je však možné ještě teď zakoupit colu s cukrem, většinou však v menších baleních.
Fruktózovo-glukózový sirup se vyrábí z obilného škrobu, nejčastěji z kukuřice či pšenice. Náhražku dnes kromě nápojů běžně najdete v sušenkách, pečivu, uzeninách, müsli, jogurtech a jiných potravinách. „Je to trend. Důvody jsou dva: cena, nebo to, že se výrobce snaží deklarovat spotřebiteli, že mu dává něco zdravějšího,“ říká agrární analytik Petr Havel.
Fruktózu nebo cukr?Pohled Jany Dostálové, profesorky VŠCHT, která se zabývá analýzou potravin:
Fruktóza má vyšší sladivost než cukr cca 1,4 x, a proto pokud je v sirupu její vyšší podíl (tzv. vysokofruktózové sirupy) je možné k dosažení stejné intensity sladké chuti použít menšího množství a tudížnápoj má méně energie. Z hlediska zdravotního vysoká konzumace fruktózy ale není optimální.Hlavně vzhledem k srdečně cévním onemocněním - to se uvádělo v literatuře již před 40 lety a v současné době se o problematice příjmu vyšších množství fruktózy stále diskutuje a vysoká konzumace se nedoporučuje.
Po fruktóze se víc tloustne, tvrdí výživoví poradci
Je však velmi sporné, zda jde o zdravější náhražku. Výživoví poradci totiž v poslední době nahrazování bílého cukru hojně kritizují. Tvrdí například, že fruktózové sirupy jsou nezdravější než cukr, protože fruktóza se ve větší míře mění na tuky než glukóza (je obsažena i v klasickém cukru), a tím pádem se po těchto náhražkách více tloustne.
"Je známo, že v USA v posledních letech výrazně stoupla spotřeba těchto sirupů, ale výskyt obezity se nesnížil, spíše naopak," uvedla pro iDNES.cz odborné garantky iniciativy Vím, co jím a piju Jana Dostálová.
Podle doktorky Marie Kunešové z Endokrinologického ústavu, která se od 80. let zabývá léčbou obezity, se však nedá jednoznačně říct, že by byly náhražky cukru nezdravější než klasický cukr. „Glukózo-fruktózové sirupy mají podobný vliv na zdraví jako cukr. V průmyslu se používají ve velké míře. Záleží ale na zastoupení fruktózy. O účincích vysoké konzumace fruktózy se mezi výživovými odborníky v poslední době velmi diskutuje,“ uvedla pro iDNES.cz.
„Když už pít slazený nápoj, je lepší vybrat ten se sladidlem, které nemá obsah energie,“ doporučuje lékařka.
Autor:Filip Horáček
Další články v kategorii
- Další zemědělské protesty budou 22. května v Praze, mají být masivní (11.05.2024)
- Co pomůže českému zemědělství? Když naváže na evropské strategie (10.05.2024)
- Podíl nevyhovujících nálezů cizorodých látek v potravinovém řetězci byl loni minimální, meziročně klesl (10.05.2024)
- Výzkum naznačil cestu, jak zajistit výnosy plodin i při vysokých teplotách (10.05.2024)
- Potvrzeno: kočka divoká z Křivoklátska má příbuzné v Doupovských horách (10.05.2024)
- Vědci poprvé popsali základní prvky vzájemné komunikace vorvaňů (10.05.2024)
- Absolutním vítězem soutěže Chutná hezky. Jihočesky se stalo Pekařství Cais (10.05.2024)