Farmáři a chemie. Teď si ale musí dát pozor

Farmáři v posledních letech stále častěji sahali po postřicích, aby svou úrodu chránili před škůdci a chorobami. Jen mezi lety 2000 a 2012 podle údajů ministerstva životního prostředí vzrostla spotřeba přípravků na ochranu rostlin téměř o 33 procent. Od ledna letošního roku ovšem musejí dobře vážit, který postřik použijí. Jestli vyberou špatně, mohou počítat 
s pokutou.

Vyšší spotřeba ochranných přípravku ovšem nebyla samoúčelná. „Důvodem byl střední až silný výskyt chorob a škůdců v pěstovaných zemědělských plodinách, ovlivněný teplotně nadnormálním rokem 2012 a srážkově deficitními jarními měsíci," vysvětlila zpráva ministerstva životního prostředí.

Pomáhá výzkum

Teď ovšem zemědělci musejí pod hrozbou sankcí zavrhnout chemické postřiky, jestliže na stejné škůdce či choroby mohou použít přípravky na přírodní bázi. Česká republika v podstatě do zákona přejala směrnici Evropské unie, která klade důraz na snížení rizik dopadů pesticidů na lidské zdraví a životní prostředí. „Cílem je u profesionálních uživatelů komplexně upravit aplikaci pesticidů tak, aby jejich používání bylo udržitelné. Tedy snížit vliv na lidské zdraví a životní prostředí," potvrdil profesor Právnické fakulty Univerzity Karlovy Aleš Gerloch.

Z toho vyplývá, že novela zákona se týká především profesionálů. Drobní zahrádkáři si mohou svoje výpěstky ošetřovat i chemickými přípravky, ač by mohli použít nechemickou obdobu.

Šéf Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, který má používání postřiků sledovat, Daniel Jurečka se příliš neobává, že by pěstitelé zákon obcházeli. „Integrovaná ochrana rostlin tu funguje už dvacet let a zemědělci ji používají. U těch zemědělců, kteří ji používají, nebude problém, protože jsou na to zvyklí," řekl ředitel s tím, že s potížemi budou muset počítat farmáři, kteří by se snažili zákon obcházet.

Sankce

Na ně pak právní norma pamatuje se sankcemi. „Porušení obecných zásad integrované ochrany rostlin právnickou osobou je správním deliktem, za který může být uložena pokuta až do výše 200 tisíc korun," upřesnil Gerloch.

Takových postihů se ovšem příliš neobávají čeští sadaři. „U ovoce s tím žádný problém nemáme, protože se to zavedlo už před třiceti lety," tvrdí předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Pěstování ovoce totiž patří k nejnáročnějším zemědělským činnostem právě z hlediska ochrany. Jenomže před rokem 1989 nebyly peníze na nákup drahých prostředků ze západu. „Vláda proto tehdy nacpala peníze do výzkumu, který měl přinést alternativy," vysvětlil Ludvík.

Každopádně se kontrolní 
a zkušební ústav zemědělský na prověřování chystá. „Pro letošní rok jsme to neměli 
v plánu, takže jsme s kontrolami ještě nezačali, ale na podzim to začneme rozjíždět," doplnil Jurečka.

Novela zákona využívání pesticidů nevymýtí, protože 
v některých případech je zatím ještě nahradit nelze. Jiří Malík ze sdružení Živá voda však uvedl, že někteří hospodáři hledají postupy, jak chemii při pěstování co nejvíce omezit. Jako příklad uvedl farmáře z východního Polska, který vyvinul metodu, díky níž nemusí vůbec orat, přesto má vyšší výnosy než konvenční zemědělci. „Využívá 
k tomu žížaly, kterých má sedm tun na hektar. Musí 
k tomu být ale jiný typ strojů, které si sám vyvinul, což by samozřejmě znamenalo investice do začátku. Je to však velká odpověď na stav krajiny," řekl Malík s tím, že tuto metodu zkoušejí někteří farmáři ve Spojených státech.

Rekordní úroda

Jejich čeští kolegové jsou téměř na konci letošních žní, protože mají pod střechou 93,4 procenta obilovin. Už nyní je úroda vyšší než loni. Pokud se naplní předpoklady, že sklidí 8,5 až 8,6 milionu tun obilí, byla by to třetí nejvyšší úroda 
v historii. Zemědělcům letos přálo počasí, když zahájili sklizeň o dva týdny dříve.

Hospodáři už mají sklizenou téměř všechnu řepku. Její úroda je letos vůbec nejvyšší v dějinách českého zemědělství.

VILÉM JANOUŠ

RICHARD MOUCHA

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info