Výrobcům sušenek a oplatek klesl zisk. Opavia loni vydělala 437 milionů

Obyvatelé Česka si v posledním roce dopřáli více sušenek, oplatek a perníků. Jejich prodeje podle agentury Nielsen stouply od loňského června do letošního května meziročně o 2,1 procenta na 55 tisíc tun. Zákazníci za tyto pochutiny utratili sedm miliard korun, tedy o tři procenta více. Výrobcům i přes částečný růst tržeb však loni klesly zisky.

„Z čísel je zřejmé, že dochází k oživení poptávky po cukrovinkách včetně sušenek, oplatek a perníků. Tento vývoj je v souladu s aktuálním trendem celého trhu rychloobrátkového zboží,“ řekla Lucie Hrušová z české pobočky Nielsenu.

Největšímu výrobci, společnosti Opavia-LU z nadnárodní skupiny Mondelez loni klesly tržby téměř o třetinu na 3,43 miliardy, zisk se snížil o 16 procent na 436,8 milionu korun. To bylo ale částečně způsobeno převodem dvou továren v Opavě a Lovosicích pod novou společnost Mondelez CZ Biscuit Production. Pod samotnou Opavií-LU tak od loňského roku spadá již jen výrobce lázeňských oplatek Kolonáda v Mariánských lázních.

Objem výroby neklesá

„Pokles v reportovaném období byl způsoben přechodem na evropský obchodní model zavedený v celé divizi Mondelez Europe a s tím souvisejícími změnami v účetním systému. Objem produkce společnosti neklesá,“ komentovala výsledky manažerka vnějších vztahu společnosti Mondelez Czech Republic Jaroslava Hájková.

Na tuzemský trh ale mateřská firma nadále sází. Důkazem jsou i nedávné práce na rozšíření výroby v Opavě za dvě miliardy korun. Tam se budou vyrábět sušenky Oreo a BeBe Dobré ráno pro celý evropský trh.

Druhým největším producentem sušenek a oplatek je I. D. C. Praha, dceřiná firma slovenského výrobce značek pod hlavičkou Sedita. Jeho tržby sice loni stouply o čtyři a půl procenta na 995 milionů korun, čistý zisk ale podle výroční zprávy firmy klesl o dvě pětiny na 2,76 milionu korun.

Přesto je firma s výsledky spokojena. „V loňském roce se nám i přes pokračující hospodářskou krizi podařilo splnit všechny důležité finanční, obchodní a marketingové cíle,“ uvedl předseda představenstva firmy Aleš Trpka.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info