Vodní nádrž Bojanovice – Hubert na Znojemsku prošla zásluhou Lesů ČR kompletní rekonstrukcí

Jen necelý 1,5 kilometru jižně od obce Bojanovice na Znojemsku v Jihomoravském kraji se na Hlubokém potoce nachází Lesy ČR kompletně zrekonstruovaná průtočná vodní nádrž Bojanovice – Hubert. V průběhu provedené renovace za více než 2,5 milionu korun se Lesům ČR podařilo nejen zvýšit její objem, ale také zvětšit zatopenou plochu na 1,4 hektarů. Nádrž leží v nadmořské výšce 320 metrů v katastrálním území Bojanovice u Znojma a Hluboké Mašůvky.

Na konci zátopy nádrže Lesy ČR navíc vybudovaly dva oddělené mokřady o rozloze skoro 600 m2 a hloubce cca 1 metr s různými sklony břehů upravenými jako biotop pro obojživelníky. Nádrž je situována v   přírodním parku Jevišovka. Z důvodu výskytu čolka velkého (Triturus cristatus) je současně vyhlášena jako evropsky významná lokalita soustavy Natura 2000. Nové oddělené mokřady výrazně napomáhají ke zdárnému vývoji mokřadních a na vodu vázaných společenstev organismů.

Nedaleko vodní nádrže vede cyklotrasa č. 5265 Hluboké Mašůvky, rozc. - Černý Les u Jevišovic. V turistické mapě je označena jako vodní plocha „U Huberta“.      

KONTAKT:

Zbyněk Boublík 

tiskový mluvčí Lesů ČR 

T: +420 724 813 301, +420 956 999 201 

E: Boublik@lesycr.cz    

Poznámky pro editory:

  • Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 38 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).
  • Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na téměř celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info