Labutí píseň léta. Česko čeká zřejmě poslední teplý víkend

První zářijový víkend přináší Česku jednu z posledních možností užít si letní počasí. Podle předpovědi meteorologů by zítra měly teploty vystoupat až k sedmadvaceti stupňům a v neděli by se mohly držet až na pětadvacítce.

Poslední záchvěvy astronomického léta a nezvykle vysokých teplot na začátek září zajišťuje teplejší vzduch od východu, který do Česka proudí kolem tlakové výše nad Pobaltím. Postupně sice zeslábne, dnes a především zítra ale zajistí letní oblohu s příjemnými teplotami. Díky tomu bude i dnešní noc relativně teplá, teploty klesnou maximálně k 11 stupňům.

V sobotu by mělo být jasno až polojasno a rtuť teploměrů může vystoupat až k 27 stupňům Celsia; odpoledne a večer se mohou při přechodně zvětšené oblačnosti objevit přeháňky a ojediněle i bouřky. Lidová pranostika přitom říká, že "ozve-li se v září hrom, bude v zimě zavát každý strom".

Ryze letní počasí ovšem nevydrží dlouho. V neděli začne od severozápadu přes střední Evropu zvolna postupovat brázda nízkého tlaku vzduchu a rtuť teploměrů má podle Českého hydrometeorologického ústavu klesnout na jednadvacet až pětadvacet stupňů. Zatáhne se i jasná obloha; na většině území se očekávají přeháňky a místy bouřky. Pokles teplot bude pokračovat i v pondělí, jen jihovýchodě republiky se ještě mohou držet šestadvacetistupňové teploty.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info