Souhrn událostí uplynulých dní – 5. – 7.9.2014

EU podle eurokomisaře zvažuje odškodné pro výrobce potravin

Evropská unie uvažuje o vyplácení odškodného evropským výrobcům potravin zasaženým ruským embargem. Uvedl to dnes podle agentury Reuters eurokomisař pro obchod Karel De Gucht. "V rámci snahy o řešení problémů evropských výrobců potravin způsobených ruskými restrikcemi se v prvním kroku zaměřujeme na nové trhy. Hodláme použit mimořádnou kompenzaci tam, kde to nebude fungovat," uvedl eurokomisař.

COOP: Podpora českých potravin ze strany státu je nedostatečná

Podpora českých potravin ze strany státu je nedostatečná, špatně organizovaná a mělo by na ni jít víc prostředků. Rozdělování dotací, např. na značku Klasa, by také mělo být postaveno na reálném základu, aby peníze šly skutečně na podporu tuzemských produktů.

Ruské embargo sráží výkupní ceny jablek a zeleniny o desítky procent

Embargo na dovoz některých potravin do Ruska se v Česku projevilo především propadem výkupních cen letních jablek a zeleniny. Obchodní řetězce dnes za jablka nabízejí zhruba polovinu toho, co před rokem. Nákupní ceny zeleniny klesly po vyhlášení embarga podle zelinářů o 30 až 50 procent.

Zelináři: Kvůli embargu šly ceny dolů, část hektarů byla zaorána

O 30 až 50 procent klesly podle českých zelinářů nákupní ceny zeleniny po vyhlášení ruského embarga na dovoz zeleniny z Evropské unie. Na tuzemský trh se podle nich tlačí zelenina, která měla směřovat do Ruska. Zelináři přetlak začali pociťovat i při sklizni.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info