Sadaři se bojí nízkých cen jablek. Zájemce, kteří si přijdou natrhat, vítají

Pěstitelé jablek se bojí, že prodej plodů pro ně bude daleko náročnější než kdykoliv předtím. Kvůli zákazu dovozu do Ruska je obrovský nadbytek ovoce a zeleniny, takže budou muset jít s cenou dolů. Jen z Polska zůstalo na evropském trhu 750 tisíc tun jablek, které byly určeny pro Rusko. Situaci by měly částečně řešit kompenzace Evropské unie. Sadaři z Moravskoslezského kraje ale říkají, že je nezachrání.

Nejvíce, a to až 80 milionů eur, chce Evropská unie rozdělit pěstitelům jablek a hrušek. O kompenzaci mohou sadaři žádat Státní zemědělský intervenční fond. Jednotlivé žádosti budou posuzovat kontroloři. Problém je, že soukromým sadařům by kompenzace pokryly jen malou část nákladů. A na některé by měl sadař nárok jen v případě, že by ovoce nesklidil.

Například Dušan Kokoška z Životic u Havířova, který pěstuje jablka 24 let, vyprodukoval letos dva tisíce tun. Prodává je buď do obchodu, nebo lidem, kteří si je za zvýhodněnou cenu přijdou sami nasbírat do jeho sadu. Tento způsob prodeje je v Česku stále oblíbenější. A Dušan Kokoška mu teď dává přednost. Lidem, kteří si jablka přijdou sami natrhat, prodává kilo v průměru za 15 korun. Obává se, že na konci sezony už je bude muset prodat za třetinu této ceny.

Dotace nás nevytrhne

"Můžeme si stanovit cenu, za kterou chceme prodávat jablko, ale tato cena nám nezaručuje, že něco prodáme. Musíme kopírovat ceny na trhu," vysvětluje svízelnou situaci Kokoška. Dotace Evropské unie pro něho není řešením. "Dotace představuje 50 haléřů na kilogram, takže tudy cesta nevede. Pro náš podnik by to totiž znamenalo 1,5 milionu. Jen mzdy ale představují 6 milionů ročně," vysvětloval Kokoška.

Možností ale mají pěstitelé několik. "Asi nejvýhodnější by bylo stahování z trhu, a to buď pro školy, nebo pro domovy důchodců. U jablek to dělá necelých 17 eur za sto kilogramů," vysvětlovala mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Novotná.

V takovém případě dostane sadař za kilogram jablek pět korun. Kokoška i řada dalších pěstitelů proto uvažují, že kompenzací nevyužijí vůbec a budou doufat, že jablka rozprodají zájemcům přímo v sadu. Vysoké ceny jablek v obchodech tento způsob nákupu podporují. Má to i jiné klady. "Dneska jsme si nasbírali 11 kilogramů. Jezdíme sem už několik let. Jablíčka jsou výborná, čerstvá a daleko méně chemicky ošetřovaná než v obchodech," říká například Naděžda Chmielová.

Zdroj: CTO

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info