Zámek Ohrada přivítá odborníky na historii obor a bažantnic

Obory a bažantnice v kulturní historii je název mezinárodní konference, která se uskuteční 5. až 7. listopadu 2014 v Muzeu lesnictví, myslivosti a rybářství na loveckém zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou. Její exkurzní část pak ve významných oborních chovech Lesů České republiky (LČR), s.p. - Staré oboře v Hluboké nad Vltavou a Sedlické oboře a také na školním polesí Lesnických škol v Písku. Akci pořádá Národní zemědělské muzeum (NZM) Praha ve spolupráci s LČR a Lesy Slovenskej republiky, š.p. - Lesníckým a drevárským muzeem ve Zvolenu.

Obory a bažantnice jsou nedílnou součástí a jedinečným prvkem české kulturní krajiny už od dob dávno minulých. „Národní zemědělské muzeum Praha pořádá tyto mezioborové konference především proto, aby odborná a laická veřejnost více pochopila široké souvislosti a vlivy hospodaření v lesích na kulturní krajinu a život lidí v této krajině. V případě obor a bažantnic chceme přiblížit historii vzniku a zániku těchto zařízení, například to, že většina zámeckých či přírodních parků vznikla na půdorysu obor. Existence obor je také důvodem, proč se setkáváme v lesních porostech se zvláštním prostorovým uspořádáním cest,“ řekla náměstkyně generálního ředitele NZM Praha Šárka Steinová s tím, že je také nutné představit tato zařízení jako důležitou součást myslivosti a z hlediska chovu zvěře pochopit současná režimová opatření pro existenci obor a bažantnic. „Nechceme suplovat odborné konference lesnické a myslivecké, chceme dosáhnout širšího pohledu na tato zařízení a jejich nezastupitelné místo v současné kulturní krajině,“dodala Šárka Steinová.

Mezioborová konference na loveckém zámku Ohrada uprostřed významné jihočeské rybníkářské oblasti představí například krajinotvornou funkci obor a bažantnic, specifickou architekturu, která se v těchto místech vyskytuje a obory jako prostor společenského vyžití i výjimečné oborní chovy zvěře. Pořadatelé rozdělili celkem osmnáct odborných příspěvků do sedmi tematických okruhů, z nichž se významná část zabývá právě historií i současností obornictví.

První dva dny konference zakončí společenský večer v historických prostorách zámku, kterému bude v obou případech předcházet praktická ukázka loveckých tradic, neoddělitelné součásti společenského života v oborách a bažantnicích.

Odbornými garanty konference jsou Ing. Petr Fencl z NZM Praha a prof. Ing. Ivan Roček, CSc. z České zemědělské univerzity Praha. Organizaci zajišťují ThDr. Šárka Steinová a Ing. Lenka Levá (NZM Praha) spolu s Mgr. L'ubicou Mil'anovou (Lesy Slovenskej republiky, š.p. - Lesnícké a drevárské muzeum ve Zvolenu).

Zámek Ohrada byl postaven v letech 1708 - 1713 v barokním slohu podle projektu architekta P. I. Bayera pro knížete A. F. Schwarzenberga jako lovecký zámek, který měl sloužit k pořádání honů a honosných loveckých slavností. Lovecké muzeum na Ohradě vzniklo již v roce 1842, kdy tam byly soustředěny rozsáhlé sbírky loveckých trofejí a vycpanin a patří mezi naše nejstarší muzea vůbec.

V případě zájmu o další informace kontaktujte pracovníka oddělení prezentace a komunikace NZM Praha Petra Maška na tel. +420 720 306 476 nebo e-mailem na petr.masek@nzm.cz

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info