Citróny jsou nejdražší v historii

Kilogram citrónů se v českých obchodech prodává za devadesát korun. Rekordně drahé jsou kvůli špatné úrodě v Argentině. Citróny výrazně zlevní koncem září, kdy EU povoluje zahájit dovoz z Turecka, vyplývá z informací dovozců.

Půlkilové balení citrónů nyní stojí například v Tesku v Praze 45 korun, což znamená 90 korun za kilo. V prodejnách Albert prodávají kilo citrónů dovezených z Jižní Afriky také za 90 korun, půlkilové balení stojí 52 korun. Takové ceny zákazníci v českých obchodech nepamatují.

„Průměrná spotřebitelská cena citrónů byla v srpnu 2014 72,55 koruny za kilo – je to nejvíce v historii našeho sledování,“ řekl Novinkám mluvčí ČSÚ Tomáš Chrámecký.  Zářijové ceny zatím statistici nemají k dispozici, protože je počítají až za celý měsíc.

Ceny citrónů byly nadprůměrné již od konce června, kdy se sklízí poslední úroda ve Španělsku. První úroda citrónů v Turecku dozrává až těsně před začátkem podzimu. Přes léto se musejí dovážet ze zámoří, a proto jsou dražší pravidelně. Letos ale jejich ceny vyhnala mimořádně slabá úroda v Argentině.

Čeká se na Turecko 

„Z Argentiny se do Evropy dováží asi 60 procent citrónů. Když hlásili, že jim pomrzly květy citronovníků, vypukla na trhu panika, že jich bude nedostatek. Ceny proto zamířily nahoru,“ řekl Novinkám Miroslav Esterle, obchodní manažer největšího tuzemského dovozce ovoce a zeleniny Čerozfrucht. Úroda v Argentině nakonec byla zhruba poloviční než obvykle.

Ve Španělsku citrónovníky plodí od konce listopadu do června. Turecký strom začne v září plodit, sklizeň končí v lednu až únoru. „Turecko čeká na vývozní povolení EU, že jsou citróny již zralé. To je tradičně mezi 15. až 20. zářím. Obvykle naložené kamióny čekají už den dva předem na hranicích na razítko a pak jedou nahoru čtyři až pět dní,“ dodal.

Zlevní ke čtyřiceti korunám 

Po rozvozu z velkoobchodů by se turecké citróny měly na pultech obchodů objevit začátkem října.

„Ze zkušenosti víme, že cena spadne daleko rychleji, než se dva měsíce postupně dostávala nahoru. Podle posledních zpráv z Turecka odhaduji, že cena na pultech klesne na 50 až 60 korun za kilo, po čtrnácti dnech pak ještě o deset korun níž,“ řekl Esterle.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info