Dotace na mléko do škol letos mírně vzrostou na 59 milionů korun

Dotace na mléčné výrobky pro školáky mají v tomto školním roce vzrůst z loňských 58 na 59 milionů Kč, uvedla mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková. Počet zapojených škol se letos pohybuje podobně jako v předchozím školním roce okolo 3000, počet jejich žáků je zhruba 590.000. Do programu se v posledních letech každoročně zapojuje zhruba polovina dětí těchto škol.

Své produkty bude podle Novákové letos dodávat sedm firem, o jednu více než loni. V uplynulém školním roce se od září 2013 do letošního března do programu zapojilo 304 mateřských, základních a středních škol, které celkem navštěvovalo bezmála 593.000 dětí. Údaje za celý školní rok 2013/2014 nejsou zatím k dispozici. Dotované mléčné výrobky podle SZIF ve školním roce 2012 až 2013 odebírala zhruba polovina z nich.

Od začátku uplynulého školního roku do března 2014 bylo v rámci programu do škol dodáno více než deset milionů dotovaných mléčných produktů. Proplaceno bylo zhruba 44 milionů korun z celkem 58 milionů určených pro celý školní rok.

Peníze z EU

Program, který v jednodušší formě fungoval již před rokem 1989, znovu odstartoval v roce 1996 a byl ze začátku bez dotací. Stát na něj začal finančně přispívat v roce 1999, od vstupu země do EU v roce 2004 začala na školní mléko posílat peníze také unie. Program byl původně určen pro žáky základních škol, do září 2009 mohou dotované mléčné výrobky konzumovat také děti z mateřských škol a studenti středních škol.

Stejně jako podobný program Ovoce do škol má také "školní mléko" zastánce i odpůrce. Zastánci obhajují zdravotní a výchovné účinky obou programů. Odpůrci, jimiž jsou zejména stoupenci liberálního přístupu v ekonomice, upozorňují na to, že podobné programy deformují trh a zvýhodňují některé výrobky a výrobce na úkor druhých a zároveň stojí daňové poplatníky peníze. Stoupenci dotovaných potravin pro školáky však tvrdí, že částky směřující na programy jsou z pohledu celkového objemu rozpočtů zanedbatelné a jejich pozitivní dopady v budoucnosti nynější náklady významně převyšují.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info