Přípravy na Znojemské historické vinobraní vrcholí.

Přípravy největšího svátku vína v ČR vrcholí. Už v pátek 12. září ve 14:00 hod. bude na Masarykově náměstí ve Znojmě zahájeno Znojemské historické vinobraní, které je největší akcí tohoto druhu v ČR. Znojmo se na dva dny naplní milovníky dobrého vína a burčáku, které bude nabízet přes třicet moravských vinařů. Nejlepší vína znojemské oblasti nabídne speciální pochůzková degustace vín VOC Znojmo u rotundy sv. Kateřiny. Pro Znojemské historické vinobraní je typický především rozsáhlý historický program, vrcholem kterého je tradiční průvod krále Jana Lucemburského a čtyřistašedesáti kostýmovaných historických postav, který Znojmem projde v pátek i v sobotu a vyvrcholí programem na hlavním pódiu. O hudební program se postará Olympic, No Name, Mandrage, Monkey Business, Petr Bende, Banjoband Ivana Mládka, Anna K, Věra Martinová, Čankišou a mnozí další. Je připraven také program pro rodiny s dětmi a unikátní závěrečný ohňostroj. Pro návštěvníky z okolí Znojma a z Brna budou v době vinobraní k dispozici mimořádné spoje autobusy IDS JMK, zejména ve večerních hodinách.

Společnost KORDIS JMK a Jihomoravský kraj ve spolupráci s dopravci připravila na linkách v oblasti Znojemska posílení dopravy na Znojemské historické vinobraní.Linka 108 (Brno - Pohořelice - Znojmo):

V pátek 12. 9. 2014 bude od 12:25 do 18:30 každých 30 minut veden z Brna, ÚAN Zvonařky jednak pravidelný spoj linky 108 (Brno - Pohořelice - Znojmo) po trase a zastávkách této linky a navíc pojede i expresní spoj bez zastávek přímo do Znojma. Navíc bude zřízen mimořádný spoj linky 108 s odjezdem ve 23:43 ze Znojma do Brna.

V sobotu 13. 9. 2014 bude od cca 9:30 hodin do odpoledních hodin zajištěno operativní posílení této linky ve směru Brno - Znojmo, v odpoledních a podvečerních hodinách do 19:13 pak ve směru Znojmo - Brno. Navíc budou zřízeny mimořádné spoje s odjezdy ve 21:03 a 23:03 ze Znojma do Brna.

V neděli 14. 9. 2014 bude v odpoledních a podvečerních hodinách do 19:13 zajištěno posílení této linky ve směru Znojmo - Brno.

Doprava na ostatních linkách v oblasti Znojma a okolí bude rozšířena o posilové spoje nad rámec jízdního řádu do vybraných směrů, zejména ve večerních hodinách. Konkrétní přehled posílení jednotlivých linek najdete zde: http://www.idsjmk.cz/aktuality/zv2014.pdf

Historický průvod krále Jana Lucemburského je pouliční divadelní show, která svým rozsahem u nás nemá obdobu. Ústřední postavou průvodu je král Jan Lucemburský s chotí Eliškou Přemyslovnou a početnou družinoububeníků, praporečníků, kejklířů, komediantů, pážat, dvorních dam i rytířů na koních.

Kostýmovaný průvod více než čtyřistašedesáti historických postav projde městskou památkovou rezervací dvakrát. Pokaždé s vyvrcholením v podobě výpravné podívané na téma návštěvy Krále Jana Lucemburského, který navštívil Znojmo, aby zde oslavil úspěšná státnická jednání.

V pátek historický průvod vyrazí na pouť městem večer ve 20:00 z Pražské ulice. Za svitu pochodní projde Velkou Michalskou ulicí, přes Horní náměstí a Václavské náměstí, dále Velkou Františkánskou přes Mikulášské náměstí a Velkou Mikulášskou ulicí na Masarykovo náměstí, kde ve 20:30 na hlavní scéně vyvrcholí ohňovou show v podání skupiny Pa-li-Tchi. Sobotní odpolední průvod začne ve 14:00, městskou památkovou rezervací projde stejnou trasou jako v pátek a v závěru vygraduje ve 14:30 na hlavním pódiu historickou scénou, zobrazující předávání práv konšelům, trestání nepoctivých vinařů a odsouzenců máčením v kašně. Ztvárnění role krále se po loňském úspěšném debutu ujme opět znojemský rodák Miroslav Hrabě, královnou bude znojemská herečka Šárka Drozdová, která se v této roli představí potřetí.

Pro milovníky výpravné historické zábavy bude velkým lákadlem také rozsáhlý historický program, který bude probíhat paralelně na pěti scénách po celou dobu vinobraní. V rámci historického programubudou k vidění vystoupení skupin historického šermu, kejklířů, fakírů, mistrů ohně, kouzelníků, tanečníků a komediantů. V rámci historického programu vystoupí například  Šermířská skupinaMerlet, In Flamenus s programem na pomezí tance, historických bojových umění a ohňové show, taneční skupina Alla Danza, hudební seskupení Gnomus s programem středověké hudby a další pouliční umělci s historickým programem. Zejména pro děti budou atraktivní také dobová tržiště, vojenská ležení a tradiční výpravné rytířské turnaje na koních v podání Divadelní a kaskadérské společnosti Štvanci. Novinkou letošního ročníku bude historická „ulička chudiny“ v Malé Mikulášské, která návštěvníky vinobraní vtáhne do atmosféry středověké chudinské čtvrti. Atmosféru doplní také hudba a historický program v mázhauzech, kde kromě vína a burčáku bude možné ochutnat také různé delikatesy ve stylu středověkých šenků.

Kromě historického programu nabídne Znojemské historické vinobraní také aktivity pro rodiny s dětmi a pestrý hudební program různých žánrů. Návštěvníci se můžou těšit na skupiny Olympic, No Name, Mandrage, Banjoband Ivana Mládka, Monkey Business, Čankišou, Paroháči, Freeband, Kristovy léta, Sešup, kapela 5P Luboše Pospíšila a další oblíbené skupiny ze znojemského regionu. Vystoupí také Anna K, Jaroslav Uhlíř s kapelou, Petr Bende s cimbálovou muzikou Grajcar, Věra Martinová Trio, Bratři Orffové, Voilà, Praguematique, Amatéři z Dobšic, Cimbálová muzika Antonína Stehlíka, Cimbálová muzika Denár a mnoho dalších. Show na hlavním pódiu bude v pátek moderovat Ivo Dvořák a v sobotu Saša Rašilov. Program vinobraní v sobotu večer slavnostně završí komponovaný ohňostroj s příběhem, který ohňostrůjná společnost Theatrum Pyroboli připravuje speciálně pro tuto příležitost.

Letošní ročník Znojemského historického vinobraní obohatí také unikátní výstava „Vinobraní – oslava vína i historie“ v Domě umění JMM na Masarykově náměstí 11, která představí vše, co se skrývá za značkou Znojemské historické vinobraní. V době vinobraní bude výstava zpřístupněna zdarma v pátek od 9:00 do 14:00 a v sobotu od 9:00 do 12:00 hod.

Pro návštěvníky ZHV jsou připravena čtyřizáchytná parkoviště: Městská plovárna Louka - Melkusova ul., Areál Malá Louka - Vídeňská ul., Areál bývalé Fruty - Dobšická ul., SOU a SOŠ Přímětická - Přímětická ul. Z blízkosti parkovišť bude jezdit zdarma kyvadlová doprava na trase Přímětice - Oblekovice a zpět, kterou se návštěvníci dostanou do centra Znojma na Mariánské náměstí, či náměstí Svobody.

Pro cyklisty bude tento rok nově zřízena úschovna kol v prostorách „stánku“ Cyklo Klubu Kučera a Bowlingu Znojmo na ploše mezi sportovní halou a budovou Sokola.

Vstupenky na Znojemské historické vinobraní jsou v prodeji v síti Ticketpro a v Turistickém informačním centru Obroková 10,  669 02 Znojmo. Na místě konání budou vstupenky v prodeji u vstupů do historického centra. Permanentky zakoupené v předprodeji zajišťují vstup bez čekání u pokladen.

Více informací: www.znojemskevinobrani.cz

Organizátor Znojemského historického vinobraní:

Znojemská Beseda, Masarykovo nám. 449/22, 669 02 Znojmo, www.znojemskabeseda.cz

 

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info