Japonské restaurace nabízející velrybí pochoutky se bojí ztrát

aponci se nechtějí vzdát tradičních pochoutek z velryb. Země nedávno oficiálně kvůli zahraničnímu nátlaku pozastavila lov těchto kytovců. Přitom pro restauratéry prodej specializovaných jídel znamenal jistý výdělek. Teď se bojí, že obliba velrybího masa opadne a restaurace ztratí své zákazníky.

Velrybí maso je v restauraci tokijské trendy čtvrti Ebisu na stálém jídelním lístku. Aby to tak zůstalo, uspořádaly místní restaurace speciální velrybí festival - obecně jsou totiž pokrmy z plejtváků spíš rarita a současná generace šéfkuchařů už maso vůbec neumí připravovat. "Velrybí maso je opravdu chutné a výživné. Na festivalu jsme se o něm učili jako o nové ingredienci, dřív jsme ji vůbec neznali. Byla by škoda takovou přísadu ztratit. Zvlášť proto, že jde o tradiční japonské jídlo," konstatoval manažer restaurace Shunpei Meguro.Před padesáti lety vyplňovalo maso kytovců polovinu japonské spotřeby proteinů. Dnes je výjimečné. Před definitivním zákazem lovu se specializované restaurace jistí - šéfkuchaři naplnili mrazáky, jak to jen šlo.

Dřív maso pro chudé, teď patří k nejdražším. Každoročně se ho v Japonsku prodá 5,5 tisíce tun za víc než jeden bilion korun. "Stále věřím, že Japonsko má šanci zasadit se o pokračování lovu velryb. Podle toho, jak program přijmou ve Slovinsku," prohlásil japonský ministr pro rybářství a zemědělství Koya Nishikawa.

Japonské rybaření nedávno zastavil Mezinárodní soudní dvůr OSN. Země se jeho zákazu podřídila - ale jenom prozatím. Mění popis programu, pod který lov spadá, a bude ho obhajovat příští rok právě ve Slovinsku.

aponsko se ale nevzdává. Nedávno tamní premiér prohlásil, že představy cizinců ohledně nelítostného zneužívání kytovců jsou zcela mylné - rybářské komunity totiž velrybímu masu prokazují respekt díky náboženským obřadům, které provázejí konec lovné sezony.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info