Jurečka chce od dovozců potravin hlásit předem množství a cenu

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce nařídit potravinářským dovozcům povinnost hlásit 72 hodin před dovozem množství a cenu obchodu. Prohlásil to po setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Jurečka tím chce zabránit možnému zavalení českého trhu potravinami za dumpingové ceny. Nařízení předloží vládě k posouzení v pondělí.

Nařízení by se týkalo dovozců rostlinných i živočišných komodit, které jsou postiženy ruskými sankcemi. Českým dozorovým orgánům by měli hlásit tři dny před dovozem množství a cenu. ČR by pak mohla reagovat adekvátním způsobem. Zákaz dovozu za dumpingové ceny přitom Jurečka označil za nejkrajnější variantu, ke které by přistoupil velice nerad.

Hlavní body schůzky přiblížil prezident Agrární komory ČR Miroslav Toman, který se dnešního setkání v Lánech rovněž účastnil. S prezidentem Zemanem se shodli na podpoře proexportních opatření, jako je hledání náhradních trhů za Rusko. Shoda panuje i v podpoře domácích výrobců, jejichž produkty by veřejnost, úřady a správa měly při nákupech preferovat. Zeman také zdůraznil potřebu dotáhnout do konce novelu zákona o významné tržní síle, která má chránit dodavatele zemědělských a potravinářských produktů před nekalými praktikami obchodních řetězců.

Po zavedení ruských sankcí musí pomoct EU

Ministr Jurečka už dříve uvedl, že po zavedení ruských sankcí na dovoz potravin očekává pomoc především od EU. Evropská komise přitom na pomoc původně vyčlenila 125 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun), Jurečka však chce při nejbližším jednání koncem září v Miláně usilovat o navýšení finančního balíku.

MZe již dříve uvedlo, že čeští vývozci zemědělských komodit a potravin kvůli ruským sankcím přijdou do konce roku na tržbách o 250 až 300 milionů korun. Nejvíce embargo dopadne na tuzemské mlékárny. Zemědělci a potravináři se však více bojí druhotných dopadů způsobených přesycením společného unijního trhu a následného propadu cen. Škody v důsledku poklesu cen komodit prý mohou být pro tuzemské producenty až miliardové.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info