Znojemské historické vinobraní déšť nepokazil. Navštívilo jej více než 73 000 lidí.

Znojemské historické vinobraní 2014 si i přes nepřízeň počasí užilo více než 73 000 návštěvníků. Do tohoto počtu nejsou započteny děti do 15 let, které měly vstup zdarma. Celkově tedy letošní účast překonala loňskou sedmdesátitisícovou. Největší svátek vína v ČR přilákal do znojemské městské památkové rezervace milovníky vína a dobré zábavy z celé ČR i ze zahraničí. Lákadlem nebyla jenom široká nabídka těch nejlepších moravských vín a burčáků, ale také rozsáhlý historický program, unikátní průvod Jana Lucemburského, nabídka hudebních vystoupení různých žánrů a také doprovodný program pro rodiny s dětmi. Znojmo se díky vinobraní už po jedenatřicáté naplnilo lidmi, kteří si přišli užít víkend plný zábavy, skvělého jídla, pití a setkání s přáteli v srdci města s přívlastkem okouzlující historické atmosféry. A nezkazila to ani nepřízeň počasí. Ani hustý déšť, který se spustil v průběhu závěrečného vystoupení skupiny Olympic, neodradil desetitisíce lidí, kteří zcela zaplnili Masarykovo náměstí a přilehlé ulice, aby mohli sledovat závěrečný ohňostroj v kulisách znojemské historické architektury.

Oslava vína a historie proběhla letos v srdci znojemské městské památkové rezervace na deseti paralelních scénách. Na hlavním pódiu na Masarykově náměstí sklidily obrovský potlesk nejen hudební hvězdy, jakými jsou například No Name, Mandrage, Monkey Business, Petr Bende, Banjoband Ivana Mládka, Jaroslav Uhlíř, Anna K nebo Olympic, ale i velkolepá historická show, kterou po dva dny vrcholil unikátní historický průvod krále Jana Lucemburského, ve kterém letos vystoupilo 160 profesionálů z řad herců, členů skupin historického šermu, tanečníků, muzikantů a dalších umělců, 300 amatérů, 35 koní, 12 psů, 15 dravých ptáků, 2 velbloudi a kanec. Na přípravě a organizaci historického průvodu se i letos podílel profesionální produkční tým pod vedením režiséra Václava Berana. Toto unikátní pouliční divadlo se při své pouti historickým centrem Znojma již tradičně setkávalo s nadšenými ohlasy publika, které se postupně připojovalo ke konci průvodu, aby doputovalo na Masarykovo náměstí, kde velkolepý historický program oba dny vrcholil. V rolích krále a královny se stejně jako loni představil Miroslav Hrabě a Šárka Drozdová. 

Na dalších scénách se vystřídalo mnoho dalších umělců, kteří návštěvníkům umožnili vybrat si z široké nabídky hudebních žánrů a typů zábavy, včetně rozsáhlého historického programu, který nabídl řadu vystoupení skupin historického šermu, kejklířů, fakírů, mistrů ohně, kouzelníků, tanečníků a komediantů. Tradiční výpravné rytířské turnaje na koních v podání Divadelní a kaskadérské společnosti Štvanci letos díky tomu, že se v sobotu odehrály na rozbahněném kolbišti, získaly punc originality a vysloužily si nadšené reakce publika. Skvělé ohlasy byly i na program pro rodiny a děti v hradebním příkopu.

Víno nabízelo 17 vinařství sdružených do VOC Znojmo a dalších 20 moravských vinařství na 33 místech stánkového prodeje.

Hustý déšť připravil organizátorům vinobraní nejednu horkou chvilku, ale ti nakonec vše zvládli tak, aby návštěvníky neochudili o nic z programu, na který se těšili. Sobotní dopolední program pro děti se přesunul do štukového sálu Znojemské Besedy a pláštěnky, které byly připraveny u všech vstupních bran nakonec sloužily jen jako prevence. V sobotu dopoledne byl na krátkou dobu omezen provoz „uličky chudiny“ – herci v rolích historických postav se v Malé Mikulášské objevili až po poledni, kdy ustal déšť. Jinak se ale tato programová novinka setkala s mnoha pozitivními ohlasy. Deštivé počasí naopak podpořilo skvělou atmosféru ve znojemských mázhauzech, kde ve stylu středověkých šenků hodovalo mnoho hostů, kteří se zde schovali před deštěm.

Počasí neovlivnilo ani průběh speciální pochůzkové degustace vín originální certifikace, kterou připravilo sdružení vinařů VOC Znojmo na vyhlídce u rotundy sv. Kateřiny. „V rámci degustace se vypilo celkem 8.200 lahví vína z produkce 17 vinařství, která pod značkou VOC garantují chuťově plná a aromatická vína odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené z ověřených oblastí Znojemska,“ řekl Mgr. František Koudela, předseda VOC Znojmo, který byl jako ředitel Znojemské Besedy také hlavním velitelem organizačního týmu. Na téma přípravy vinobraní dodává:„Na organizaci Znojemského historického vinobraní se podílí zhruba šedesátičlenný produkční tým. Spokojenost návštěvníků závisí na jejich kreativitě a profesionalitě, proto vše musí perfektně fungovat. Doufám, že ani letos jsme návštěvníky vinobraní nezklamali a že vše proběhlo k jejich spokojenosti. Lidé naplnili město, bavili se, hodovali a stali se tak součástí skvělé atmosféry, která do Znojma každoročně přiláká desetitisíce návštěvníků. A ti se letos nezalekli ani nepřízně počasí. Doufáme, že všichni si Znojemské historické vinobraní užili. Rádi je uvítáme i příští rok a pro jejich spokojenost uděláme maximum.“

Program vinobraní v sobotu večer slavnostně završil komponovaný ohňostroj s příběhem, který ohňostrůjná společnost Theatrum Pyroboli pod vedením Ivana Martinka připravila speciálně pro tuto příležitost. Lidé zcela zaplnili Masarykovo náměstí i přilehlé ulice aby mohli sledovat velkolepou ohňostrůjnou show světového formátu. A Theatrum Pyroboli připravilo letos ohňostroj, který by Znojmu mohla závidět i leckterá světová metropole.

„Celkově vinabraní hodnotíme pozitivně, i přes rozmary počasí, s kterými jsme se museli smířit a kvůli kterým bylo třeba operativně a flexibilně jednat a zajistit tak na několika scénách hladký průběh vystoupení, aby nic z programu nebylo zrušeno. Lidé neváhali vyrazit do centra dění, i díky tomu, že přes moderátory místních rádií a sociální sítě velmi dobře fungovala informovanost o aktuálních změnách,“ hodnotí průběh vinobraní Mgr. František Koudela. „Chceme, aby si vinobraní do budoucna dále zachovalo svůj historický charakter a návštěvníci se mohli stát součástí jeho historické atmosféry. Věříme, že letošní úspěšné vinobraní bylo nejen pozvánkou na jeho další ročník, ale i důvodem návštěvy města Znojma jindy, než v tento výjimečný víkend,“ dodává František Koudela.

„Na organizaci Znojemského historického vinobraní se každoročně podílí desítky lidí a já bych jim za to rád poděkoval. V první řadě musím poděkovat celému týmu Znojemské Besedy, který se dokázal výborně vypořádat také s nepřejícím počasím. Poděkování patří také režiséru velkolepého historického průvodu, panu Václavu Beranovi, který ten čtyřsetšedesátihlavý dav výborně ukočíroval. Své role se výborně zhostili nejen Mirek Hrabě jako král a Šárka Drozdová jako královna, ale také všichni ostatní účinkující.  V celé řadě poděkování bych mohl pokračovat, ale jistě bych na někoho zapomněl. Takže ještě jednou děkuji všem, kteří se jakkoliv podíleli na vinobraní. Díky vám všem jsme si mohli užít opět dva dny plné bohatého kulturního programu, výborného burčáku a kvalitního vína,“ dodává starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Nezbývá, než se těšit na další ročník. Znojemské historické vinobraní 2015 se bude konat ve dnech 11. a 12. září. 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info