Ministr Brabec zachrání díky akceleraci v dobíhajícím OPŽP celkem 17 miliard

Akcelerační opatření, která mají za cíl v maximální možné míře zrychlit čerpání finančních prostředků z končícího Operačního programu Životní prostředí, nesou ovoce. Ministerstvu životního prostředí a Státnímu fondu životního prostředí ČR se daří vyřizovat projekty v rekordně krátkých časech. Díky tomu se tedy podaří ministru Brabcovi zachránit v dobíhajícím programovém období OPŽP do konce roku 2015 celkem 17 miliard korun.

„Když jsem nastoupil do funkce, nacházel se Operační program ŽP v žalostném stavu. České republice v tomto programu hrozila kvůli nedostatečnému čerpání v předchozích letech ztráta 22 miliard Kč. Před půlrokem jsme společně s novým vedením Státního fondu životního prostředí ČR nastartovali nová akcelerační opatření, aby se nám tuto ztrátu podařilo srazit na minimum. Díky tomu se nám povede z této původně hrozící 22miliardové ztráty zachránit do konce příštího roku 17 miliard Kč. Ve výsledku se nám tedy nepodaří vyčerpat jen 5 miliard, což považuji za obrovský úspěch,“ prozradil ministr Brabec.

„V operačním programu bylo vydáno od začátku letošního roku 2 467 rozhodnutí o poskytnutí dotace s podporou z evropských fondů ve výši 18,3 miliardy korun. To je v porovnání se stejným obdobím v loňském roce, kdy bylo vydáno 1 035 rozhodnutí v hodnotě 7,6 miliardy korun, nárůst o 140 procent,“ vysvětluje ředitel státního fondu Petr Valdman.

Vydání rozhodnutí o poskytnutí dotace žadatelům umožňuje začít z prostředků EU financovat projekt, na který je už přiznaná podpora z Operačního programu Životní prostředí registračním listem. Státní fond životního prostředí ČR přitom od začátku letošního roku prošel a zadministroval podklady pro rozhodnutí o dotaci u 2 771 projektů s podporou peněz z EU v hodnotě téměř 25 miliard korun. To je v porovnání se stejným obdobím loňského roku nárůst o 197 procent.

Akcelerační opatření se pozitivně promítají i do rychlosti realizace podpořených projektů. „V současné době garantujeme všem žadatelům vydání rozhodnutí o poskytnutí dotace ve lhůtách od dvou do čtyř týdnů od doložení podkladů, jejichž hlavní součástí musí být doložení uzavřené smlouvy o dílo, a stejně tak garantujeme posouzení a schválení žádostí o platbu v řádech několika dnů,“ uzavírá Petr Valdman.

Pozitivní je i fakt, že z 248 projektů, u nichž hrozilo, že nestihnou realizaci a měly do konce srpna dodat podklady pro vydání rozhodnutí o poskytnutí dotace, jich takřka 200 tuto povinnost splnilo a pokračují v realizaci. Pouze 20 projektů kvůli nemožnosti splnit termín samo odstoupilo. U těch zbývajících byla lhůta pro dodání podkladů prodloužena do konce září.

„Jedná se zhruba o 3 desítky projektů v hodnotě asi jedné miliardy Kč. Tyto projekty mají šanci na realizaci. Žadatelé ovšem musí bezpodmínečně do konce září dodat požadované podklady k rozhodnutí o dotaci, včetně podepsané smlouvy o dílo,“ dodává ministr Brabec.

Kontakt pro více informací:

Jana Taušová

Tiskové oddělení MŽP

Tel.: +420 739 242 379

E-mail: tiskove@mzp.cz

Lenka Brandtová

tisková mluvčí SFŽP ČR

Tel.: +420 606 709 954

E-mail: lenka.brandtova@sfzp.cz

  

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info