Cukrovary stojí kvůli dešti. Čeká se na řepu

Špatné počasí uplynulých dnů komplikuje práci zemědělcům. Na vině je hlavně déšť, který ničí úrodu nebo nedovolí technice práci na poli. Už v prvním zářijovém týdnu si na zamračené nebe stěžovali vinaři, nyní se k nim přidávají pěstitelé řepy 
a brambor.  

„Řepná kampaň se měla podle plánu rozběhnout 16. září. Vytrvalé deště však omezují, a někde dokonce znemožňují sklizeň – stroje nemohou vjet do podmáčených polí," stěžuje si Jakub Hradiský, vedoucí komunikace společnosti Tereos TTD, která v Dobrovici na Mladoboleslavsku provozuje cukrovar a lihovar.

Protože zásoby řepy jsou zatím malé, musí cukrovar zpracování o pár dní odložit. Na ukládkách, odkud dopravci sváží řepu do cukrovarů 
v Dobrovici a Českém Meziříčí, má společnost zatím jen 20 tisíc tun řepy. Takové množství by však cukrovary zpracovaly během jediného dne. Jejich denní spotřeba je při plném výkonu téměř 22 tisíc tun. A posunutí zpracování je levnější než jeho přerušení.

Nepříznivé počasí ztěžuje práci také při sklizni brambor. „Úroda je opravdu dobrá, snad i lehce nad obvyklým průměrem. Ale mohlo být ještě lépe. Stačilo by, kdyby víc pomohlo počasí. Hodně brambor totiž zůstalo v zemi, protože jak je půda od posledních dešťů vlhká, tak hroudy plodinu přikryjí a strojům se pak špatně sklízí," upozornil Pavel Pásek, předseda představenstva společnosti Agria, která obdělává pole na Vyškovsku. Sklizené brambory se navíc musí více očistit, to při sušším podzimu odpadává, protože se většinou dávají rovnou do pytlů.

Nahnívání bobulí

Déšť příliš nepřeje ani moravským vinařům, bobule totiž začínají praskat a nahnívat. U těch, co vodu vydrží, se zase snižuje cukernatost. Podmáčené vinice se navíc chovají stejně jako mokrá pole – speciální technika by v mokru nadělala víc škody než užitku. Přesto zůstávají vinaři optimističtí a nepřestávají mluvit o dobrém ročníku.

Optimismus neztrácejí ani v cukrovaru. Jakmile se počasí umoudří, zemědělci jsou připraveni vyjet na pole, ukládky se zaplní cukrovkou a výroba se rozběhne. Tvrdí, že letošní úroda svou cukernatostí nevybočí s 18 procenty cukru z průměru posledních let. 

Autor: Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info