Sobotka by rád zlevnil potraviny. Chce je časem ve třetí sazbě DPH

Zlevnění léků, knih a dětské výživy je už prakticky jisté. Kromě vládních poslanců chce třetí sazbu DPH ve výši 10 procent podpořit i opoziční Úsvit. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka už ale také ve sněmovně řekl, že kromě léků, knih a dětské výživy by v budoucnu desetiprocentní sazbou rád danil potraviny.

„Počítáme s tím, že pokud by se v budoucnu podařila opatření, která připravuje vláda u výběru DPH, tak zejména u potravin bychom rádi koaličně jednali o tom, že by se daň u potravin také snížila,“ řekl novinářům Sobotka.

Zatím vláda přichází s tím, že od ledna příštího roku budou existovat tři sazby daně - 15, 21 procent a nově i sazba 10 procent. Do nejnižší sazby budou zařazeny léky, knihy a dětská výživa. Lidovci původně trvali i na dětských plenách, ale s tím by Česko narazilo u Evropské unie, protože nemá vyjednanou příslušnou daňovou výjimku.

Kromě ČSSD, lidovců a ANO pro tři sazby bude určitě i opoziční Úsvit, který už slíbil, že to také podpoří. Naopak smířit se s tím nechtějí TOP 09 a ODS.

„Dvě sazby jsou lepší než tři sazby a jedna sazba je lepší než dvě,“ řekl bývalý ministr financí, předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Jen málokterý návrh vlády podle něj tak jasně ukazuje její pokrytectví. „Otvíráte prostor k daňovým únikům,“ vyčetl Kalousek vládě vznik třetí sazby daně.

Připomněl sociální demokratům, ANO a lidovcům, že odmítali, když vláda Petra Nečase prosadila růst DPH, aby pokryla výpadek příjmů státu kvůli penzijní reformě. „Jestli to skutečně byla chyba, tak ji napravte,“ vyzval vládu, ať tedy vrátí sazby DPH na 14 a 20 procent. Smířil by se prý s tím, kdyby to vláda neudělala, ale o 16 miliard korun, o něž jde, snížila deficit, ale ani nic takového vláda nechystá. Přišel proto s vlastním návrhem přeřadit položky, které jsou nyní zdaněny 21 procenty, do nižší sazby. Nemá ale šanci to prosadit.

Stejně tak nemají šanci občanští demokraté s pozměňovacím návrhem, aby se sazby daně pouze vrátily na 14 a 20 procent, nebo aby zvýhodněná sazba byla ve výši 10 procent a do ní bylo přeřazeno vše, co je teď v nižší sazbě daně. I když takový návrh podpořil i místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Daňový systém bude ještě více komplikovaný a ještě méně přehledný,“ varoval vládu před třetí sazbou DPH předseda ODS Petr Fiala. Vybídl sociální demokraty, ať radši podpoří jeden ze dvou návrhů občanských demokratů. „Nechceme třetí sazbu, nepřináší žádnou výhodu,“ řekl Fiala.

Daňovými návrhy vlády se sněmovna v úterý zabývala ve druhém čtení, kdy poslanci mohou předkládat pozměňovací návrhy. Konečné schvalování zákona o dani z přidané hodnoty může přijít na řadu příští týden.

Autor:Josef Kopecký

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info