Pivovary chystají na Den českého piva speciály a návštěvy sládků

Tuzemské pivovary chystají při příležitosti druhého ročníku Dne českého piva speciální várky piv. Ve vybraných hospodách se lidé budou moci setkat s jejich sládky či ochutnat speciální menu, mohou vyrazit také na komentované prohlídky pivovarů. Do akce se letos zapojí přes 4000 hospod.

K oslavám se připojí například 615 hospod, v nich se čepuje pivo ze smíchovského pivovaru Staropramen. Jejich návštěvníci budou moci ochutnat speciální nefiltrované a nepasterizované pivo Výroční Granát 14,5. Smíchovští pouze ke Dni českého piva navařili limitovanou várku 500 hektolitrů tohoto polotmavého piva.

„Granát jsme pro tento den vybrali proto, že byl prvním úspěšným polotmavým pivem u nás a tvořil tak důležitou součást historie nejen našeho pivovaru, ale celého českého pivovarnictví," uvedl vrchní sládek pivovaru Zdeněk Lux. Sedm vybraných hospod navštíví smíchovští sládci, kteří sud s výročním speciálem narazí a pivo lidem představí.

Pivovarské sládky budou moci potkat také hosté tří hospod v Ústí nad Labem, Brně a Praze, kde čepují piva z pivovarů patřících v Česku skupině Heineken. „Naše společnost byla první z velkých skupin, která se začala věnovat sezónním speciálům. Svatováclavské pivo tak má už několikaletou tradici," řekla mluvčí Heinekenu Jana Pikardová. Sládci z pivovaru ve Velkém Březně podle ní letos při příležitosti svátku patrona české země připravili třináctistupňový speciál Březňák Jantarový.

I svatováclavské švestkové pivo

Plzeňský Gambrinus rozveze do dvou tisíc hospod v Česku mimořádnou várku ležáku nazvanou Gambrinus První Chmel. „Tento po chmelu vonící a chuťově plný ležák je naší pozvánkou do restaurací a hospod," uvedl sládek Pavel Zítek. „Pokud se však lidé vypraví přímo k nám do Plzně, mohou při prohlídkách pivovaru na vlastní kůži zažít, jak se pivo vůbec vyrábí i jak se správně čepuje," dodal.

Podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně se oslavy zúčastní také více minipivovarů než loni. Nejmenších pivovarů s výrobou do 10.000 hl ročně přibývá, v pololetí jich bylo okolo 230 a do konce roku má přibýt zhruba 20 dalších. Také minipivovary nabídnou svým hostům svatováclavské speciály.

Například pražský Pivovarský dům chystá pivo Proskovec vyrobené ze stejnojmenné starobylé odrůdy ječmene. „Je to původní starohanácký ječmen z něhož pan Proskovec vyšlechtil na konci 19. století moderní odrůdy," uvedl Šuráň. V pražském pivovar U Medvídků budou moci lidé ochutnat svatováclavské švestkové pivo. Řada minipivovarů nabídne komentované prohlídky.

Pokles výroby piva

Do akce se letos zapojí více než 4000 tuzemských hospod a restaurací, pětinásobné množství než při prvním ročníku loni. Pivovarníci chtějí v předvečer svátku svatého Václava vytvořit novou tradici oslavy „národního nápoje" Čechů. Podrobné informace se seznamem zúčastněných hospod a pivovarů jsou na webu www.denceskehopiva.cz.

Podle výkonného ředitele svazu Vladimíra Balacha se pivovarníci inspirovali mimo jiné u tuzemských vinařů, jejichž Svatomartinské víno a s ním spojené gastronomické akce mají již několik let marketingový úspěch. Inspiraci výrobci piva hledali také v zahraničí, například v Irsku a tamním svátku svatého Patrika, který je spojen také s konzumací piva.

Výroba piva v Česku v prvním pololetí klesla meziročně o dvě procenta. Na poklesu se podílelo chladné počasí a zhoršující se ekonomická situace. Loni tuzemské pivovary uvařily meziročně o 2,75 procenta více piva.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info