BIO - naučte se rozpoznat kvalitní biopotraviny od těch falešných

Zájem o zdravou výživu a kvalitní stravování je hitem dnešní doby. Vyplatí se nám ale věřit výrobkům s nálepkou BIO? A jak je na první pohled rozeznáme od falešných?

Proti trendu BIO dnes vystupuje řada odpůrců, kteří tvrdí, že biopotraviny jsou jeden velký podvod a jejich nákupem lidé jen zbytečně utrácejí moc peněz. Ještě než si uděláte vlastní názor, vyslechněte si názory obou stran, a hlavně fakta.

PŘÍSNĚ HLÍDANÁ KVALITA

Biopotraviny jsou produktem ekologického zemědělství, při jejichž pěstování nebyly použity žádné umělé chemické látky, škodlivé chemické postřiky ani geneticky modifikované organismy. Podle evropské legislativy musejí výrobci splňovat velmi přísná kritéria a mít platný certifikát. Zákonem je stanovena i značka – českým logem je „biozebra“, v rámci Evropské unie je to „eurolist“.

Na dodržování všech pravidel pro ekologické zemědělství u nás dohlížejí celkem tři kontrolní organizace pověřené Ministerstvem zemědělství. Ty nejenže udělují certifikáty, ale provádějí i pravidelné a namátkové kontroly, které probíhají nejen na biofarmách, ale i u zpracovatelů a velkoobchodníků. Minimálně jednou ročně tak projde celý řetězec výroby, zpracování a distribuce kompletní kontrolou.

POZOR NA SLOŽENÍ

Lidé se často pletou, když nálepku BIO automaticky přiřazují ke zdravému stravování. Biopotraviny sice neobsahují umělé přídavky, ale biouherák i biomáslo budou vždy zdrojem nasycených tuků vedoucích k obezitě. Ekoprodukty jsou velmi vhodnou alternativou konvenčních potravin, ale rozhodně to neznamená, že neobsahují cholesterol, živočišné tuky nebo jsou nízkokalorické.

DŮVODY, PROČ ANO

Snaha vypěstovat co nejvíce plodin za co nejkratší čas a s co nejnižšími náklady způsobila celkové oslabení půdy. Zemědělci dnes při pěstování rostlin i chovu zvířat velice často používají pesticidy, herbicidy, fungicidy a další látky, které se poté dostávají do našeho těla. Přestože se jednotlivé chemické látky testují, problémem je takzvaný koktejlový efekt. Není totiž možné vědecky prozkoumat vzájemné působení různých látek, které zkonzumujeme za celý den. Právě takový chemický koktejl ale může mít negativní dopad na naše zdraví. Jestliže si zvolíte biopotraviny, tento problém odpadá, a tím se snižuje nejen riziko vzniku nervových problémů, hormonální nerovnováhy a reprodukčních potíží, ale v neposlední řadě i propuknutí alergie nebo astmatu.

Další výhodou je podpora ohleduplného přístupu k životnímu prostředí, včetně humánního zacházení se zvířaty. Celá filozofie ekologického života by se tak dala vyjádřit větou: „BIO znamená respekt k přírodě, zvířatům, půdě i rostlinám.“ Hledáte-li poctivé potraviny plné chuti, pak jsou ty v biokvalitě skvělým řešením. Díky tomu, že nejsou urychlované a obsahují méně vody a více sušiny, mají i výraznější chuť. Ekologické zemědělství navíc neškodí okolní krajině. Nedochází k rozorání mezí, odlesnění krajiny ani vysoušení bažin. Volně žijící živočichové a rostliny tak nepřicházejí zbytečně o svá přirozená stanoviště.

DŮVODY, PROČ NE

Existují vůbec nějaké nevýhody? Ano. Tak jako všude jinde, i zde se jich pár najde. Především se jedná o vyšší cenu, která je způsobena vyššími náklady na pěstování. Čím více však poroste poptávka po biovýrobcích, tím větší je šance, že se ceny budou snižovat alespoň na úroveň konvenčních potravin. Někdy se také uvádí, že například biozelenina, která nebyla chemicky ošetřena, může obsahovat plísně (takzvané mykotoxiny). Bylo však provedeno několik výzkumů, a to jak u nás, tak jinde v Evropské unii, které tuto obavu vyvrátily.

Za nevýhodu lze považovat i fakt, že na výrobcích s označením BIO chtějí vydělat podvodníci. Pečlivě proto čtěte etikety. Nápisy „Zdravá potravina“, „Organická potravina“ či „Biopotravina“ bez patřičného označení, případně módní výkřik, že se jedná o výrobek „přírodního původu“… To vše je podvod! Legislativní značení je jasně dané.

Patříte-li mezi pochybovače, kteří tvrdí, že biozemědělec je ten, který provádí postřiky v noci, pak vězte, že tomu tak opravdu není. Ten, kdo chce pěstovat biopotraviny, musí mít k přírodě jednoznačně kladný vztah. K tomu, aby se mohl stát ekozemědělcem, musí získat certifikát, který se řídí normami Evropské unie. A tyto normy jsou opravdu velmi přísné.

Váháte-li, zda se při nákupu přiklonit k bioproduktům, zkuste začít s živočišnými výrobky (maso, jogurty, mléko), u kterých je v konvenčním zemědělství největší zátěž.

Článek vyšel v časopise Dieta

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info