Likérce R. Jelínek v pololetí vzrostly tržby na 200 mil.Kč

Tržby vizovické likérky Rudolf Jelínek dosáhly letos v prvním pololetí 200 milionů korun bez spotřební daně a DPH. Znamená to růst o sedm procent proti stejnému období předchozího roku, je to nejlepší první půlrok v historii firmy, řekl dnes ČTK obchodní a marketingový ředitel Miroslav Motyčka.

"Druhé pololetí je tradičně silnější část roku, proto očekáváme další nárůst o asi deset procent," podotkl Motyčka. Loni likérka hospodařila se ziskem 10,3 milionu korun po zdanění a s tržbami 426 milionu korun.

V roce 2012 se přitom dostala do devatenáctimilionové ztráty kvůli metanolové aféře a prohibici. Domácí trh s lihovinami se podle Motyčky z aféry vzpamatovává ale pomalu, za poslední rok vykázal růst o čtyři procenta. Vizovické likérce se daří zejména v prémiovém segmentu. "Je to pro nás zpráva, že lidé mají větší zájem o kvalitní alkohol," uvedl Motyčka.

Na hospodářské výsledky má podle něj vliv také export, který v prvním pololetí 2014 stoupl o tři procenta a jeho podíl na celkových číslech narostl na 28 procent. Zájem je především o košer produkty oblíbené zejména v USA, kam likérka exportuje 80 let. "V České republice nám dělají obrat tradičně slivovice a hruškovice," poznamenal Motyčka.

Na zvýšení tržeb se podílel také zisk z prodeje distribuovaných značek, likérka je od srpna 2012 výhradním distributorem výrobků společností Berentzen Gruppe a Stroh Austria. Od konce loňského roku zastupuje i společnosti Fratelli Branca a Heaven Hill Distilleries.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info