Ministr Jurečka: Mistrovství v orbě je příkladem toho, že pro sedláky je jejich práce i zábavou a životní náplní

Za osobní účasti Mariana Jurečky se dnes v Mašovicích na Znojemsku utkali nejlepší oráči na 41. Mistrovství ČR v orbě. Soutěžící závodili v orbě koňmi, orbě historickou technikou a orbě víceradličnými pluhy.

Cílem tradičního Mistrovství republiky v orbě, které pořádá Společnost pro orbu České republiky, je pěstovat dobrý vztah k půdě a k jejímu správnému obhospodařování. Ministr zemědělství Marian Jurečka se soutěže zúčastnil osobně.

„Mistrovství republiky v orbě je příkladem toho, že práce v zemědělství není jen jednotvárná dřina, jak to mnohdy vidí laická veřejnost, ale pro sedláky může být i zábavou a životní náplní, jak se o tom mohli v Mašovicích přesvědčit všichni návštěvníci. Pevná vazba k rodné půdě je podle mě nezbytným předpokladem opravdu kvalitního hospodaření. Žádná shora diktovaná pravidla nemohou nahradit péči sedláka, který svá pole obdělává s opravdovou starostlivostí,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Zábavné propojení sportovního utkání s řádnou péčí o pole, které popularizuje zemědělství, se pořádá v České republice už od roku 1963. Čeští zemědělci se pravidelně účastní i evropských a světových mistrovství v orbě.

Hynek Jordán

ředitel Odboru komunikace MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info