Úroda jablek na jihu Čech je dobrá, výkupní ceny klesají

Na jihu Čech naplno začala sklizeň jablek, zhruba o deset dnů dříve než loni. Úroda bude podle pěstitelů dobrá, někde nejlepší za posledních 20 let. Do spotřebitelských cen se ale dostatek ovoce a jejich dobrá kvalita nepromítne. Po nedávném zákazu vývozu jablek do Ruska začínají český trh zaplavovat dotovaná jablka z Polska a srážejí výkupní ceny. Poláci obchodníkům kilogram jablek údajně nabízejí za 8,50 Kč, a někde dokonce za 4,50 Kč, v obchodech se prodávají za mnohonásobek, zjistila ČTK.

Největší jihočeský pěstitel ovoce Zemcheba Chelčice letos sklidí kolem 3000 tun jablek, po dvou špatných letech bude podle ředitele společnosti Jaroslava Mušky úroda nadprůměrná. Kroupy se letos Chelčicku vyhnuly, jablka jsou velmi kvalitní. Podnik prodává ze dvora jen zhruba 15 procent jablek, zbytek přes obchodní řetězce. Obchodníci je kvůli dotovaným polským jablkům nutí prodávat kvalitní ovoce za pět až sedm korun, zákazník to přitom nepozná. Dobrá byla letos také úroda třešní, rybízu a švestek. Naplno běží moštování. Zemcheba dodává na trh koncentráty, ovocné pyré i šťávy z mnoha druhů ovoce.

Jiří Hamlík z Krtel na Netolicku, který pěstuje ovoce na 11 hektarech, má letos nejlepší úrodu jablek za posledních 20 let. Sklízet je začal zhruba o deset dnů dříve než loni. Ze dvora prodává kilogram za 12 korun. Letní odrůdy se mu podařilo prodat přes obchodní řetězec. Ty teď dostávají jablka z Polska za 8,50 Kč.

Dobrá úroda jablek netěší šéfa krajské unie ovocnářů Pavla Frída, který má skoro 20 hektarů sadů ve Lhenicích na Strakonicku. Obchodníci podle něj mají z Polska nabídky tříděných jablek v kartonech za 4,50 Kč. S podnikáním chce skončit, nechce nadále investovat do výroby statisíce korun. Podle něj sadaři v příštím roce sníží razantně plochy sadů, Česko má přitom druhou nejhorší věkovou skladbu ovocných stromů v Evropě. Čeští ovocnáři ani za 20 let snah nebyli schopni založit jedno silné odbytové družstvo a vzájemně si konkurují, těží z toho řetězce i dovozci.

Také jahod byla letos na jihu Čech velmi dobrá úroda. Na plantážích v Dolní Pěně na Jindřichohradecku sklidil farmář Petr Nouza kolem deseti tun z hektaru, o tři tuny více než loni. "Vyplatilo se překrývat jahodníky netkanou textilií před nočními mrazíky," řekl Nouza.

Farmáři na jihu Čech pěstují ovoce na více než 1556 hektarech půdy. Největší rozlohu zaujímají v kraji jabloně, následují slivoně, višně a třešně. Jedničkou jsou Jihočeši podle statistiků v pěstování rybízu, jejich plochy ale rychle klesají, protože rybíz nikdo nevykupuje. S rozlohou švestek se řadí na třetí pozici za Zlínským a Jihomoravským krajem a starají se o třetí nejrozsáhlejší rozlohu jahodových plantáží.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info