Soběstačnost. Tajné, ale hodně vzdálené přání

Po podpoře volali dlouho a teď se čeští ovocnáři a zelináři konečně dočkali. Ministerstvo zemědělství jim příští rok pomůže čtvrt miliardou korun. Slibuje si od toho, že se mu podaří na venkově udržet zaměstnanost, a trochu tajným přáním je i přiblížení Česka k soběstačnosti 
v těchto komoditách.  

„Před rokem 1990 patřilo zahradnictví spolu s ovocnářstvím a zelinářstvím k oblastem s kvalitní úrovní. U produkce tradičních druhů zeleniny a ovoce jsme byli soběstační. Chci, abychom se k této úrovni znovu vrátili," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Právě ovoce a zelenina včetně brambor se ocitly na seznamu takzvaných citlivých komodit, které si podle ministerstva zaslouží zvláštní podporu. Mezi tyto plodiny patří například i chmel, ale třeba také telata masného skotu.

Udržet stav

V rámci Společné zemědělské politiky tak ovocnáři dostanou příští rok sto milionů korun. Stejnou částku obdrží 
i zelináři. „Peníze jsou určeny na podporu produkčních ploch a zaměstnanosti. V podstatě jde o udržení stávajícího stavu," uvedl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

Zelenina se v současné době pěstuje na zhruba devíti a půl tisících hektarech, přičemž 
v minulosti farmáři postupně zjišťovali, že se jim pěstování zeleniny nevyplácí, a pouštěli se do jiných plodin. Na jeden hektar tak příští rok sedláci dostanou zhruba deset tisíc korun.Dalších 50 milionů korun 
v roce 2015 dostanou pěstitelé brambor. Jestli se tato injekce osvědčí, se však podle předsedy Ústředního bramborářského svazu ČR Miloslava Chlana uvidí až o rok později.

„Je to ale správná cesta. Po dlouhých letech se peníze dávají na pracné plodiny," doplnil s tím, že pokud by se bramboráři pomoci nedočkali, další zemědělci by od pěstování této plodiny upustili a více brambor se by se do Česka dováželo.

Loni bylo Česko v produkci této plodiny soběstačné ze 60 procent. „Letos to bude lepší. Dostaneme se na 70 procent, protože byla dobrá úroda," řekl Chlan.

Zelenina? Už navždy z dovozu

V soběstačnosti je na tom ale Česká republika v produkci zeleniny špatně. V současné době se pohybuje na úrovni třiceti až 40 procent. Zeman ovšem tvrdí, že právě v zelenině Česko soběstačné už nikdy nebude. Vidí za tím chování českého zákazníka, který si už zvykl mít čerstvou zeleninu prakticky kdykoliv, což místní farmáři nejsou schopni zajistit.

„Budu rád, když se soběstačnost udrží na současné úrovni nebo se mírně zvýší. Určitě se ale v příštích letech nepřehoupne přes 50 procent," upřesnil.

Ovocnáři a zelináři však dostávají i další peníze, a to 
z Programu rozvoje venkova pro roky 2014 až 2020. Ty jsou určeny například na výstavbu nebo rekonstrukci skleníků 
a fóliovníků. Většina z nich je totiž na hranici své životnosti. Farmáři potřebují i sklady 
a peníze půjdou i do nových technologií pro pěstování.

Letos byly českým ovocnářům a zelinářům schváleny 
v rámci tohoto programu projekty za 240 milionů korun.

Autor: Vilém Janouš

Tisk

 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info