Náměstek Vladimír Dolejský předal cenu vítězné obci celostátní soutěže Zelená stuha ČR

Soutěž Zelená stuha ČR zná svého letošního výherce. Vítěznou obec Modrá z Uherskohradišťska ocenil v úterý v Senátu Parlamentu ČR na slavnostním vyhlášení náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský. Pětičlenná odborná porota 2. – 5. září hodnotila obce, které v krajských kolech letošního 20. ročníku soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova získaly Zelenou stuhu, tedy ocenění za péči o zeleň v obci, o životní prostředí a krajinu. Ministerstvo životního prostředí je garantem ocenění Zelená stuha a spoluvyhlašovatelem soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova. Průběh celostátního hodnocení s podporou Ministerstva životního prostředí zajišťuje Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu.

Vítězem a držitelem Zelené stuhy ČR pro letošní rok se stala obec Modrá na Uherskohradišťsku, jako druhá skončila obec Slavkov na Opavsku a třetí místo obsadila obec Vysočina na Chrudimsku.

Na slavnostním vyhlášení výsledků soutěže, které se koná pod patronací Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova, si všech 13 finalistů soutěže převzalo ocenění, pamětní listy a věcné dary. Náměstek Vladimír Dolejský předal starostkám a starostům poukaz MŽP na čerpání dotace z Programu pro vítěze ocenění Zelená stuha a Zelená stuha ČR až do výše 400 000 Kč, respektive 700 000 Kč pro celostátního vítěze.

„Je to obrovské ocenění úsilí obyvatel obce a jsme na něj patřičně hrdi,“ prozradil starosta vítězné obce Modrá Miroslav Kovářík. Malá vinařská obec se 650 obyvateli je malebnou vesničkou s tradičními ovocnými stromy a rozkvetlými záhony letniček v předzahrádkách i za humny. V obnově ekologické stability krajiny se Modrá stala příkladem a vzorem pro starosty z celé republiky. V katastru obce je například 12 obnovených či nově vybudovaných rybníků. Známé jsou i aktivity v oblasti ekologického vzdělávání a osvěty. Mezi nejčerstvější patří vloni dokončený areál „Živá voda“ seznamující s životem ve vodě i kolem vody, s vodními živočichy i rostlinami a biotopy řeky Moravy, přilehlých potoků i tůní.

Smyslem soutěže Zelená stuha je ocenit dobrou praxi obcí - starostů, volených zástupců i občanů – v oblasti plánovité péče o přírodní a kulturní hodnoty veřejných prostranství a krajiny a motivovat další obce k jejich následování. Oceňovány jsou dlouhodobé záměry a plány obcí, příprava a realizace projektů k ochraně a obnově ekologických hodnot krajiny, zakládání a obnova funkčních ploch zeleně a jejich pravidelná údržba. Hodnocena je i osvěta, výchova a vzdělávání dětí a dospělých v oblasti péče o přírodu, životní prostředí a krajinu i zapojení veřejnosti do uvedených aktivit.

Stejně jako v minulých letech bylo vyhlášení výsledků Zelené stuhy ČR spojené s vyhlášením vítěze soutěže Oranžová stuha ČR. Tu vyhlašuje Ministerstvo zemědělství. Jak uvedl náměstek ministra Vladimír Dolejský ve svém projevu, „každoroční společné vyhlášení výsledků obou celostátních soutěží Zelená a Oranžová stuha České republiky, které garantují Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo zemědělství, považuji za pozitivní projev partnerství ve vztahu ke krajině“.

Kontakt pro více informací:

Jana Taušová

Tiskové oddělení MŽP

Tel.: +420 739 242 379

E-mail: tiskove@mzp.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info