V obci Hošťálková mohou vyvěsit Oranžovou stuhu ČR. Za příkladnou spolupráci se zemědělci ji obdrželi od Ministerstva zemědělství

Starosta obce Hošťálková ze Zlínského kraje Petr Laštovica převzal v Senátu od ministra zemědělství Mariana Jurečky ocenění Oranžová stuha roku 2014. Na druhém místě skončila obec Lípa z Vysočiny, třetí místo obsadil městys Vraný ze Středočeského kraje. Oranžovou stuhu uděluje Ministerstvo zemědělství obcím, které dobře spolupracují se zemědělskými a lesnickými organizacemi nebo podniky.

Vítěz Oranžové stuhy, obec Hošťálková, spolupracuje se všemi místními podnikateli v zemědělství i se zemědělským družstvem. Družstvo se významně podílí na zaměstnanosti obyvatel a zároveň zakládá v obci biopásy, které osévá na orné půdě kolem lesních porostů. V obci pracují drobní farmáři, kteří obdělávají a udržují těžko přístupné pozemky a dotvářejí tak vzhled vesnice. Farmáři každoročně zapůjčují zvířata ze svých chovů do živého betléma. Na společensko-kulturních akcích a jarmarcích prodávají produkty zdejší včelaři. Aktivní jsou i chovatelé koní a myslivci. Hošťálková poskytuje zámecký areál a pomoc při zabezpečení farmářských dnů a výstav drobného zvířectva. V obci pořádají "koňácké závody".

„Vítězné obci Hošťálková gratuluji, stejně jako všem ostatním, které se soutěže zúčastnily. Komplexní rozvoj venkova je prioritou Ministerstva zemědělství, právě proto udělujeme každoročně Oranžovou stuhu, jako ocenění obcím, které jsou nejúspěšnější při spolupráci se zemědělskými podniky,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Druhé místo získala obec Lípa z Vysočiny. Unikátní je mimo jiné spolupráce Zemědělské akciové společnosti Lípa s obcí při budování teplovodu z bioplynové stanice na náklady zemědělské společnosti. Teplovod vytápí budovy školy, školky a tělocvičny.

Třetí místo v soutěži obsadil městys Vraný ze Středočeského kraje za spolupráci se zemědělskou firmou Agros Vraný a Statkem Novák a dalšími dvěma soukromými zemědělci. Zemědělské firmy vybudovaly ve spolupráci s obcí několik společných staveb, podílejí se na údržbě veřejných prostranství a zapojují se do projektů obce.

Krajského kola letošního ročníku Oranžové stuhy se zúčastnilo 306 obcí. Dvanáct nejúspěšnějších obdrželo šek v hodnotě do 600 tisíc korun. Jsou to obce Bozkov (Liberecký kraj), Brandov (Ústecký kraj), Bystřice (Královéhradecký kraj), Cetkovice (Jihomoravský kraj), Krásná (Karlovarský kraj), Lípa (Kraj Vysočina), Mořice (Olomoucký kraj), Osík (Pardubický kraj), Příchovice (Plzeňský kraj), Skalice (Jihočeský kraj), Uhlířov (Moravskoslezský kraj), Vraný (Středočeský kraj). Celorepublikový vítěz, obec Hošťálková, získal od Ministerstva zemědělství šek ve výši 800 tisíc korun.

V Senátu byli slavnostně vyhlášeni také vítězové Zelené stuhy roku 2014 a pamětním listem Senátu oceněny i vítězné obce ostatních stuh v rámci soutěže Vesnice roku 2014.

Hynek Jordán

ředitel Odboru komunikace MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info