V belgických Bruggách vznikne tři kilometry dlouhý „pivovod“

Tradiční pivovar De Halve Maan z belgického města Bruggy oznámil, že chce postavit unikátní tři kilometry dlouhé potrubí vedoucí od pivovaru v centru do stáčírny na okraji města. Pivovod má využívat stejnou technologii, jaká se používá v ropném průmyslu. Cílem je omezit provoz kamionů v historickém centru.

Díky úzkým uličkám a vodním kanálům se belgickým Bruggám přezdívá Benátky severu. Vedle historické zvonice Belfort či Baziliky svaté krve, která uchovává relikvii s krví Ježíše Krista, je cílem více než stovky tisíc turistů ročně i tradiční pivovar De Halve Maan stojící v samém středu historického města.

Poloha pivovaru však vede ke zvýšenému provozu nákladních automobilů v úzkých ulicích centra zapsaného na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Aby omezilo provoz, oznámilo vedení De Halve Maan záměr vystavět pod městem tři kilometry dlouhé potrubí, kterým se bude pivo dopravovat z výroby do stáčírny stojící v průmyslové části na okraji města. Ročně by měly potrubím protéct až čtyři miliony litrů piva.

Celou investici zaplatí pivovar a se stavebními pracemi by se mělo začít na začátku příštího roku. „Tato technologie se používá například v ropném průmyslu, ale v pivovarnictví je unikátní,“ citoval vlámský deník Nieuwsblad Xaviera Vannesteho, generálního ředitele De Halve Maan.

De Halve Maan je pivovar s více než 500letou historií. Nejznámějším produktem je světlé pivo s názvem De Brugse Zot.

Autor:Jan Brož

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info