Pivovary napravují pověst nefiltrovaným pivem

Nefiltrované pivo. Zdá se, že právě nápoj, který nebyl zbaven zbylých kvasinek, se letos stane hitem Dne českého piva, který všichni milovníci zlatavého moku oslaví zítra. Na nefiltrované pivo láká do českých hospod řada velkých pivovarů.

Se svým speciálním pivem vyrazí do restaurací například smíchovský Staropramen. „Poté, co tento speciál uzraje v tancích, bude přímo stáčen do sudů. Bude tak vynechána jak fáze filtrace, tak fáze pasterizace," přiblížil vrchní sládek Zdeněk Lux.

Velké pivovary se v posledních letech snaží znovu ucházet o srdce pivařů. Některé 
z nich se totiž potýkaly s propadem tržeb ve výši až dvacet procent a nefiltrovaná piva představují lákadlo pro lidi. „Nefiltrované pivo je pivo, do kterého se dá zakousnout. Mnohé pivovary si jím snaží napravovat svou pověst," uvedl předseda Sdružení přátel piva Tomáš Erlich.

Pivovary chystají speciály

S mimořádnou várkou letos přichází i plzeňský Gambrinus. Jeho sládci vůbec poprvé ve své historii uvařili speciální jedenáctku z čerstvě načesaných chmelových šišek. „Pouze v době sklizně lze vařit pivo z čerstvého chmele. Proto jsme příležitost využili a nyní jej pivařům přinášíme do hospod," pochlubil se sládek Pavel Zítek.

Gambrinus se také snaží přilákat lidi zpátky do restaurací. Český svaz pivovarů 
a sladoven už několik let upozorňuje, že lidé si stále častěji vychutnávají pivo doma místo v hospodách.

Zda ke zlomu přispěje i nefiltrované a nepasterizované pivo, není zatím jasné. Bude záležet, jak se o takové pivo restaurace postarají, protože je náročnější na zacházení 
a skladování. „Pivo je stále živé a stále pracuje, proto je ideální zkonzumovat jej do čtrnácti dnů, maximálně do měsíce," vysvětlil Erlich. Pasterizované pivo může v lahvích vydržet i přes rok a konzument se nemusí obávat o své zdraví. Na druhou stranu si neužije plnější a bohatší chuť, kterou nabízí nefiltrované pivo.

Na vybrané restaurace tak sází třeba Pivovar Svijany. Pro 130 hospod a restaurací po celém Česku jeho sládek Petr Menšík navařil speciální svijanskou 450. „Mezi surovinami najdete jen český a moravský humnový slad z malých, nezávislých sladoven, vodu z našich studní a vlastní žatecký chmel s významným podílem původního Osvaldova klonu Žateckého poloraného červeňáku, který je dnes téměř na vymření," upřesnil sládek.

Velká účast hospod a restaurací

Do zítřejšího Dne českého piva se zapojí přes čtyři tisíce českých hospod a restaurací. Po loňském prvním ročníku je to nebývalý nárůst, protože loni jich bylo asi 800. „Jsem velice rád, že jsme tento svátek začali slavit. Pivo je náš národní nápoj a jistě si zaslouží každoroční oslavu, při které si vždy připomeneme něco z jeho historie i současnosti," řekl sládek Lux.

Je tomu už více než 650 let, kdy do pivovaru U Hrubého muže v pražské Dlouhé ulici dorazil s družinou promáčený král Karel IV. Zrovna ve chvíli, kdy pivovarská chasa vařila pivo. Po tomto zážitku král zrovnoprávnil pivovarníky 
s vinaři. Od té doby mohou používat na svých cechovních korouhvích obraz sv. Václava.

Autor: Vilém Janouš

Tisk

 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info