Souhrn událostí uplynulého dne – 29. 9. 2014

Ceny IT byly nadsazené, ministerstvo je srazilo o 300 milionů ročně

Ministerstvu zemědělství se podařilo výrazně ušetřit. V největší stání zakázce na informační technologie letošního roku dosáhl resort na čtvrtinu ceny, než za stejné služby platil v minulosti. Ministerstvo zemědělství pod vedením nových „ajťáků“ ušetří za rok 300 milionů za služby v informačních technologiích, za letošní rok jde o největší státní zakázku v tomto odvětví.

Mlékárna Olma bude mít letos kvůli poklesu cen zřejmě nižší zisk

Mlékárna Olma, která patří do holdingu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO), letos zřejmě bude mít nižší zisk než loni, kdy vykázala rekordní profit 183 milionů korun. Hospodaření Olmy nepřímo ovlivní ruské embargo na dovoz potravin, kvůli kterému na světových trzích výrazně klesají ceny mléka a mléčných výrobků. Řekla to generální ředitelka Olmy Simona Sokolová.

Výzkum ukázal, že biopotraviny nakupuje již více než 41 % domácností

Biopotraviny, produkty ekologického zemědělství, zaujímají stabilní pozici v nákupních košících českých spotřebitelů. Výsledky výzkumu ukazují, že se oproti minulým letům zvýšil počet obyvatel, kteří nakupují biopotraviny, a to na 41 procent. Významně narostlo povědomí o označení biopotravin, a to nejen o národním, ale i o označení Evropské unie.

Slovenští farmáři dosáhnou dle odhadu vyšší sklizně než loni

Slovenští farmáři dosáhnou letos výrazně vyšší sklizně zemědělských plodin než loni. Vyplývá to z odhadu, který dnes zveřejnil slovenský statistický úřad. Zemědělci ale už dříve upozornili na nižší výkupní ceny a na deštivé počasí, které poznamenalo například úrodu obilí. Slovenští statistici uvedli, že na základě odhadu z poloviny září bude úroda všech sledovaných plodin vyšší než loni.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info