Škrobárny Pelhřimov: Brambor je dost, ale obsahují méně škrobu

Ve Škrobárnách Pelhřimov vstupuje do druhé třetiny kampaň výroby bramborového škrobu. Průmyslových brambor se letos urodilo dost, ale kvůli dešti jsou vodnatější a obsahují ve srovnání s minulými roky méně škrobu, řekl ČTK předseda představenstva Josef Hadrava. Deštivé počasí také zdržuje sklizeň brambor. Pelhřimovská škrobárna na tradičně bramborářské Vysočině vyrábí bramborový škrob jako jediná. Ostatní bramborové škrobárny postupně zanikly.

Bramborový škrob kupují výrobci potravin, používá se i v papírenském průmyslu. Konkurují mu levnější pšeničné, kukuřičné či tapiokové škroby. "Kvalita bramborového škrobu je ale nejvyšší a jeho nahraditelnost jinými škroby je pro některé účely velmi problematická," podotkl Hadrava.

Škrobárny letos plánují vykoupit 51.629 tun brambor, což představuje výnos ze zhruba 1550 hektarů polí na Vysočině, Benešovsku, Táborsku a na Jindřichohradecku. Vyrobeno by mělo být 11.147 tun škrobu. "Výnosy jsou očekávány mírně nadprůměrné, ale brambory mají nižší škrobnatost, a to o procento až 1,5 procenta ve srovnání s minulými roky," uvedl Hadrava. Obsah škrobu v hlízách se zatím drží kolem 17,5 procenta. Výnosy se někde dostávají i nad 40 tun z hektaru.

Sezona je ale podstatně lepší než před rokem, kdy se škrobárnám kvůli nízké úrodě podařilo vykoupit jen čtyři pětiny z plánovaných 49.752 tun brambor.

Kromě Pelhřimova jsou brambory zpracovávány v dalším provozu společnosti, který je v jihočeském Chýnově. Letošní kampaň začala v posledním srpnovém týdnu, o několik dnů dříve. "Vzhledem k deštivému počasí pak ale nabralo zpracování menší zpoždění," řekl Hadrava. Kampaň potrvá zřejmě do konce listopadu, vypomáhá v ní 24 lidí. Stálých zaměstnanců mají škrobárny 54.

Každý provoz denně zpracuje kolem 350 tun brambor. Linky fungují nepřetržitě. Brambory jsou proudem vody unášeny do zařízení, které je zbaví kamenů, vyperou se a rozstrouhají ve struháku. Odloučí se z nich takzvané zdrtky. Další články výrobní linky slouží k odlučování přebytečné vody. Škrob se nakonec dosouší proudem horkého vzduchu.

V ČR vyrábí bramborový škrob kromě Škrobáren Pelhřimov už jen Lyckeby Amylex v Horažďovicích v Plzeňském kraji. Do roku 2012 platila v Česku na výrobu tohoto škrobu unijní kvóta 33.660 tun. Farmáři dostávali na pěstování průmyslových brambor dotaci. Podporu mohou čerpat stále, ale podle jiných pravidel.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info