Jubilejní čtyřicátý Ekofilm je za dveřmi

Bude plný dokumentů, akcí pro děti i dospělé, besed, výstav, zábavy i poučení. Bude mokrý a plný vody, protože právě ta je ústředním tématem. Kdo? Přece Ekofilm, který se bude konat již po čtyřicáté. A začíná ve čtvrtek 2. října.

Mezinárodní filmový festival Ekofilm 2014 připlouvá do Ostravy, Karviné a Českého Těšína. Na svých vlnách přináší na sto dokumentárních snímků zabývajících se životním prostředím. „Pro letošní ročník jsme vybrali ústřední téma vodu. Je všude kolem nás, potřebujeme ji, milujeme a někdy se jí i právem bojíme. Věříme, že pro diváky i všechny návštěvníky je toto téma atraktivní,“ je přesvědčena ředitelka festivalu Marcela Mrózková Heříková. Prezidentem Ekofilmu se stal známý popularizátor vědy Michael Londesborough, který připravuje velkou science show o vodě, a to na konferenci pod názvem Voda nad zlato. Pořádá ji Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity v pátek 3. října od 9 do 14.30 na půdě školy na ulici Chittussiho 10 v učebně M427.

Ekofilm každý rok roste. Letos se přihlásilo 222 filmů. Je to téměř o sto více než loni. Diváci ale spatří jen sto z nich. Snímky pochází z 34 států a 5 kontinentů. Návštěvníky určitě potěší snímky z Austrálie, Keni, Ekvádoru či třeba z Chile. Největší počet z nich je tradičně z Německa. „Naše šestičlenná porota zasedala od pondělí a procházela nelehkým úkolem. Shlédnout všechny soutěžní snímky a vybrat ty vítězné. Jak to dopadlo? Počkejte si do soboty, na našem Galavečeru vše odtajníme. Nejen soutěžní, ale i ty skutečně zajímavé a hodnotné pak uvidí návštěvníci zdarma od 2. do 5. října na vybraných festivalových místech v Ostravě, Karviné a Českém Těšíně,“ řekla ředitelka a upřesnila: „Tvůrce vítězného snímku obdrží cenu – sochu anděla, vytvořenou uměleckým kovářem Tomášem Szwanczarem z Landeku. I další vítězové získají rovněž anděly, vyrobené z keramiky a polodrahokamů.“

Festivalovým centrem se letos stane nově zrekonstruovaný Dům kultury Akord, od něhož povede pomyslná trasa do kina Vesmír a do Ostravského muzea. Ekofilm doplachtí i do Ostravy - Poruby, kde na Hlavní třídě všechny čeká v sobotu 3. října od 9 do 17 hodin již tradiční Ekopouť. Na jejím programu se podílí několik organizací, jako například Ostravské muzeum, Střediska volného času Ostrčilova, Gurtějova a Korunka, Ostravská univerzita, MS spolek na ochranu zvířat, Stanice mladých přírodovědců atd. Zvídavé děti určitě zaujme povídání o invazivních rostlinách, výroba flétniček a Panových fléten z křídlatky japonské. Atraktivní bude jistě i Oxybox, což je průsvitná kupole, ve které si můžou návštěvníci srovnat čistý vzduch s tím, který všichni dýcháme. Více k začínajícímu MFF EKOFILM najdete na této webové stránce.

Kontakt pro více informací:

Tiskové oddělení MŽP

Ministerstvo životního prostředí

Tel.: 267 122 396 nebo 267 122 944

E-mail: tiskove@mzp.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info