Koncentrace zemědělské výroby jako řešení

Aktuální nepříznivá situace na agropotravinářském trhu, částečně též ovlivněna ruským embargem, nutí k opětovnému zamyšlení nad tím, jak mohou zemědělci odolávat podobným krizím. Jedním z možných řešení je koncentrace zemědělských podniků do větších celků. Na jednání posledního výboru před volební konferencí Zemědělského svazu ČR, které proběhlo dne 30. září 2014 ve Větrném Jeníkově, k tomu opětovně vyzýval předseda svazu Ing. Martin Pýcha.

Zemědělský svaz ČR opakovaně zdůrazňuje roli seskupování producentů do odbytových organizací za účelem dosažení větší vyjednávací síly a stability v krizových obdobích. Např. v Americe je toto trendem již několik let, kdy se malí farmáři slučují ve velké agrokomplexy, které jim zaručí větší resistenci vůči výkyvům na trhu. Pokud se nebudeme více integrovat, mohou nás v budoucnosti ovládat velmi silné zahraniční firmy,“ vysvětluje Pýcha. Situace se týká především trhu s mlékem, kdy je v České republice necelých 70 % celkové produkce mléka prodáno přes 38 odbytových organizací, což vypovídá o abnormální roztříštěnosti ekonomické síly producentů. Dle předsedy svazu by mělo dojít k jejich větší koncentraci.

Dalším významným bodem vystoupení předsedy Zemědělského svazu ČR bylo hodnocení aktuální situace v zemědělském sektoru. Zmínil např. oživení živočišné produkce, která souvisí s pozitivní změnou v počtu hospodářských zvířat. Snad jsme dosáhli dna a stavy zvířat z krátkodobého hlediska začínají růst, což je pro naše zemědělství pozitivní,“ říká předseda svazu. Zvýšily se jak stavy skotu, tak i prasat a těch dokonce o 5,5 % oproti konci roku 2013.

Předseda pohovořil taktéž o žních, které již jsou u konce. Prognózy sklizní, co se týče objemů a výnosů, jsou příznivé. Výnos pšenice celkem ve většině krajů překročil 6 t/ha. Letošní úroda včetně kukuřice a ostatních obilovin dle MZe ČR bude letos historicky 3. nejvyšší sklizeň od r. 1920 (8,5 až 8,6 mil. tun).

Na výboru Zemědělského svazu ČR vystoupil mimo jiných hostů také senátor a bývalý prezident Agrární komory Ing. Jan Veleba. Ve svém projevu pozitivně hodnotil mnohaletou součinnost svazu a komory. „Jsem rád, že jsme se v zásadních momentech uměli dohodnout a našli společnou cestu,“ řekl Veleba a dodal: „Zemědělský svaz ČR je organizací, která nesporně sehrává na agrární scéně důležitou a nezastupitelnou roli.“

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info