Obliba kávy roste. Instantní už Čechům nestačí

Češi stále více hledí na kvalitu a jinak tomu není ani v případě kávy, přístrojů na její přípravu i podniků, kde si lze tento nápoj vychutnat. Podle českých pražíren roste prodej té nejkvalitnější výběrové arabiky, a to i přesto, že její cena roste. Kvůli špatné úrodě káva na světové burze podražila téměř o 100 procent. A mění se i způsob přípravy – instantní kávu nahrazují nápoje ze značkových kávovarů.

Že se už Češi s instantní kávou nespokojí doma ani v práci, potvrzují prodejci kávovarů. Stále častěji se prodávají hlavně automatické pressovače. Za poslední čtyři roky se zájem o ně zvýšil asi o 30 procent. "Trendem v domácnostech jsou momentálně nejvíce alternativní přípravy kávy. Nejoblíbenější je aeropress, do kterého se nasype čerstvě pomletá káva," potvrzuje baristka Penerini Coffee Nikola Knězáčková.

Když se ale zákazník rozhodne pro koupi kvalitního přístroje, pak požaduje i kvalitní kávu. Za tu si ale musí připlatit. Kilogram té nejlepší výběrové arabiky vyjde zhruba na 600 korun. Také těch, kdo v Česku vysokojakostní kávu praží, výrazně přibývá. Zatímco na loňský ročník festivalu Týden kávy přijelo do Brna jen 11 prodejců a pražíren, letos svou kávu na právě probíhajícím ročníku vystavuje celkem 23 prodejců. 

  • Petr Zelík, ředitel Oxalis:"Ročně prodáme 35 tun výběrové kávy. Jen za poslední měsíc oproti podobnému měsíci v minulém roce byl nárůst 40procentní."

V Česku však roste také obliba kaváren. Za posledních deset let se jejich počet rozrostl na dvojnásobek a stále přibývají nové. Češi v nich vypijí ročně asi 100 šálků, tedy zhruba třetinu celkové spotřeby kávy. Jen loni se v tuzemsku vypila káva za zhruba pět miliard korun.

Zdroj: ČT24

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info