Ekologové: České firmy vypouštějí stále více nebezpečných látek

Množství rakovinotvorných látek, dioxinů a dalších toxických škodlivin, které v loňském roce ohlásily české podniky do Integrovaného registru znečišťování (IRZ), se meziročně podstatně zvýšilo. Ekologické sdružení Arnika konstatovalo, že vážný je stav u vypouštění látek, jež mohou mít vliv na vznik rakoviny, ve Středočeském kraji a na Vysočině.

Za „skokana desetiletí“ sdružení vyhlásilo jihlavské provozy výrobce dřevotřískových desek Kronospan, které v součtu dosáhly vůbec nejvyšších emisí formaldehydu za desetiletou historii ohlašování do veřejného registru.

„Pokoušeli jsme se zjistit, co způsobilo takovýto meziroční nárůst, bohužel se nám nepodařilo dodnes získat odpověď,“ řekl expert na toxické látky z Arniky Jindřich Petrlíki. Arnika sestavuje každoročně žebříčky podle skupin látek, které ohrožují zdraví. Podle Petrlíka by se měla zavést povinnost integrovaného povolení i pro nábytkářské a dřevozpracující provozy.

Loni se také zvýšil objem jemného prachu, který vypustil do ovzduší ostravský podnik ArcelorMittal, podstatně se ale snížil z elektráren společnosti ČEZ v Prunéřově. Severočeské elektrárny ČEZ však loni opět vypustily nejvíce skleníkových plynů. Největším znečišťovatelem rakovinotvornými látkami podle Arniky stále zůstává středočeská Spolana Neratovice.

Pražská čistírna vypouští rakovinotvorné látky

Úniky a přenosy nebezpečných látek loni nahlásilo 1655 podniků, meziročně jejich počet vzrostl o 35, a počet látek se zvýšil o další dvě na 61. Kromě středních Čech a Vysočiny dominují tradičně v osmnácti aktuálních tabulkách znečišťovatelé z krajů Moravskoslezského i Ústeckého.

Ústřední čistírna odpadních vod v Praze se dostala na třetí místo u vypuštěných látek způsobujících rakovinu, většina šla do vody. Podle ekologů to ovlivnily povodně i zátěž pražských domácností a provozů. Podle mluvčího Pražských vodovodů a kanalizací Tomáše Mrázka je ale čistírna pod přísnou kontrolou inspekce životního prostřední i vodoprávního úřadu a loni nečelila žádným finančním sankcím.

Zvýšené emise byly dočasné, hájí se ocelárna

Mluvčí huti ArcelorMittal Ostrava Barbora Černá Dvořáková řekla, že podnik plní všechny ekologické limity včetně nejpřísnějších evropských. Navýšení emisí prachu je podle ní dočasné a způsobila ho kombinace technologických změn souvisejících s instalacemi nových ekologických technologií a mírným navýšením výroby. Doplnila, že emise prachu roku 2013 byly o 38 procent nižší než emise z roku 2010, přičemž objem výroby v obou letech byl téměř stejný. Další pokles emisí předpokládá příští rok.

Podle mluvčího ČEZ Martina Schreiera dochází k průběžné modernizaci zařízení a poklesu objemů škodlivin vypouštěných do ovzduší klasickými elektrárnami, oproti konci 80. let klesly například emise popílku o 98 procent. Zredukoval se také podle mluvčího mimo jiné objem oxidu uhličitého o 12 procent.

„V případě elektrárny Prunéřov jsou za zmiňovaným poklesem patrné první známky dokončovaného retrofitu,“ uvedl. Počerady, které letos v množství skleníkových plynů Prunéřov předčily, podle něj pracují na snížení emisí oxidů dusíku až o 60 procent. Po modernizaci by měly splnit o rok dříve nový ekologický standard EU.

Firma se u výpočtu zřejmě spletla

Pochybnosti Arnika vznesla u nahlášených dioxinů od Železáren v Hrádku. „Ohlásily téměř kilo dioxinů. My jsme je proto dali na první místo, přestože si myslíme, že jde o chybný výpočet, protože ten provoz ve své velikosti, pokud by produkoval takové množství dioxinů, by rozhodně měl být uzavřen,“ zdůraznil Petrlík.

Je to množství, které šestinásobně převyšuje celkové množství odhadovaných emisí dioxinů do ovzduší za celou Českou republiku. Firma ale podle Arniky na čísle trvá, výpočet by proto měla prověřit Česká inspekce životního prostředí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info