Na zámek Kačina na Kutnohorsku se vrací jezdecké slavnosti

Na zámek Kačina u Kutné Hory, který je pobočkou Národního zemědělského muzea v Praze (NZM), se v sobotu 11. října po dvouleté přestávce vracejí Zámecké jezdecké slavnosti. Tradici oblíbené akce v minulých dvou letech přerušila rozsáhlá regenerace zámeckého parku. Zřizovatelem NZM je Ministerstvo zemědělství České republiky.

Zámecké jezdecké slavnosti na zámku Kačina nabídnou program pro všechny věkové kategorie. V rámci jezdeckých ukázek se představí pět špičkových stájí včetně Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Slavnosti doplní výstava historických palných zbraní, westernová show a přehlídka veteránů. Slavnosti začínají v 10 hodin a potrvají až do pozdního odpoledne.

„Ministerstvo zemědělství podporuje chov koní, který považuje za perspektivní, a chce protopokračovat v opravách Národního hřebčína v Kladrubech. Část hřebčína prochází opravou za 300 milionů korun. Dosáhnout požadované úrovně by stálo minimálně 700 až 800 milion korun,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

„Koně patří na Kačinu z mnoha důvodů. Jako součást životního stylu šlechty k radosti, lovu, dopravě, sportu a prezentaci společenského postavení. Současně je kůň jako hospodářské zvíře součástí sbírkových fondů a badatelského zájmu Muzea českého venkova, které na Kačině sídlí. Minulost šlechtického rodu Chotků si tak podává ruku se současností, což je patrné i v péči o unikátní zámeckou konírnu, která prochází celkovou opravou a od příští turistické sezóny se ukáže ve své původní kráse,“říká ředitelka Muzea českého venkova Alena Štecherová.

Cílem současné obnovy zámecké konírny je ukázat ji veřejnosti jako autentický příklad klasicistní hospodářské stavby. Konírna je mezi podobnými stavbami na území ČR naprosto ojedinělá, především kvůli zachovalosti původních kamenných a dřevěných prvků ze začátku 19. století a také celkovou dispozicí. Prostory jsou ze dvou třetin zapuštěny pod kolonádou zámku. Konírnu z praktických důvodů propojuje přístupový tunel s parkem.

Při rekonstrukci nebyl výrazně omezen provozu zámku. Návštěvníci mohou zhlédnout expozice, které jsou minimálně v ČR jedinečné. Nejnovější se jmenuje Provozní zázemí zámku. „Tento okruh jsme otevřeli před dvěma lety v zrekonstruovaném suterénu. V dobovém prostředí představuje, jak žilo a pracovalo zámecké služebnictvo v kuchyni, prádelně, žehlírně, dřevníku, spíži, vinném a ovocném sklepě, ledárně a pokojíku pro služky,“ popisuje expozici Alena Štecherová.

V případě zájmu o další informace kontaktujte pracovníka oddělení prezentace a komunikace NZM Petra Maška na tel. +420 720 306 476 nebo e-mailem na petr.masek@nzm.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info